Redactie

Gladiator

Het kliederende zwaardengeweld in Gladiator hakte er twaalf jaar geleden misschien nog in, maar werd ondertussen overstemd door de grand guignol die je in tv-series als Rome en Spartacus voorgeschoteld krijgt. En toch blijft deze alweer uit 2000 daterende actiefilm goeie filmkost.

Regisseur Ridley Scott maakte er een niet alleen een zinderende actiefilm van, maar ook een gedurfde stijloefening in somberheid. De personages lopen erbij alsof ze zich op elk moment op hun zwaard kunnen laten vallen, het kleurenpalet is asgrauw, en de enige scènes waarin je een blauwe hemel te zien krijgt zijn de flashbacks waarin Russel Crowes personage Maximus terugdenkt aan betere tijden.

De voormalige aanvoerder van een Romeinse heerschaar moet nu zien te overleven in de wereld van de gladiatorengevechten, maar werkt aan een plannetje om wraak te nemen op de keizer (gespeeld door Joaquin Phoenix) die hem erin heeft geluisd en zijn gezin heeft laten uitmoorden.
Sommige critici dachten dat Scott de film opzettelijk grauw maakte om de slechte speciale effecten te maskeren, maar je hoeft ook niet met je neus voor het scherm te gaan hangen.

Amusement verzekerd, als je tegen een paar druppels bloed kunt.

Vrijdag 7 september op 2BE om 22u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.