Redactie

Hard Target

Ondertussen keerde hij Hollywood zijn rug toe en maakte hij in China het monumentale epos Red Cliff, maar aan het begin van de jaren '90 waagde de Hong Kongse actiecineast John Woo de overstap naar de VS. Hij had daar ook alle redenen toe, want heel wat Amerikaanse actiefilms (van Reservoir Dogs tot Desperado) pikten kwistig de invloeden uit Woo's prenten.

Niet dat ze zo nieuw waren, maar hij perfectioneerde ze wel: de plotse gewelduitbarstingen, de slow motion, de Mexican Standoff en de door de lucht dansende slachtoffers werden alleen geperfectioneerd in zijn vuurballetten, en een hele generatie Amerikaanse filmmakers uit de jaren '90 was er wild van. Dus dacht Woo wellicht: dan kan ik evengoed zèlf naar ginder gaan.

In zijn Amerikaanse debuut Hard Target, waarin Woo muscles from Brussels Jean-Claude Van Damme in een leidende rol regisseerde, zie je nog niet meteen de hand van de meester – die kwam later pas, in Face/Off en Mission: Impossible II. Maar het is wél een kwieke actieprent, met een duivelse Lance Henriksen als slechterik.

Dinsdag 25 september op 2BE om 22u25

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.