Geluid

Koopgids: Compacte stereosets

Laten we beginnen met de misvatting dat een compacte hifiset alleen geschikt is als ‘tweede’ systeem in de studeerkamer of keuken. Zo’n set is dankzij zijn compacte vormfactor inderdaad bij uitstek geschikt om muziek te maken in kleinere ruimtes, maar in veel gevallen kunnen meer dan genoeg decibels worden geproduceerd om ook grotere woonkamers op een prettige manier te vullen met geluid.

Ook in een moderne leefomgeving kan een minisysteem zijn compacte afmetingen uitspelen als troefkaart. Een grote geluidsinstallatie wordt tegenwoordig al snel aanzien als een al te overheersend (of zelfs intimiderend) element in het interieur. En laat ons eerlijk zijn: vaak zijn klassieke stereosystemen – high-end apparaten zijn weer een ander verhaal – bepaald geen designhoogvliegers. Een compacte set is in zo’n geval een interessante oplossing, zeker als die er ook nog iets of wat appetijtelijk uitziet.

,

Van dat laatste lijken de fabrikanten die een toestel instuurden voor deze test zich ook bewust te zijn. Als je kijkt welke inspanningen ze leveren om hun set een originele designtaal mee te geven, dan kan je niet anders dan concluderen dat looks in dit segment bovengemiddeld belangrijk zijn.

Als we de fabrikanten hierover aanspreken, wordt dat trouwens volmondig bevestigd. Het design kunnen we helaas niet objectief quoteren, maar de afwerkingskwaliteit wel. We vallen vooral voor sets die in kwaliteitsmaterialen opgetrokken zijn en die robuust aanvoelen, met soepel draaiende knoppen. We vinden het op zich ook niet zo erg als de afwerking niet helemaal perfect is, maar dan zien we dat wel graag vertaald in een (aanzienlijk) lichter prijskaartje.

Over prijzen gesproken: voor deze test zetten we de bovengrens op 1.000 euro voor een complete set mét luidsprekers, een adviesprijs waar heel wat van de geteste systemen met gemak onder blijven.

,

Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe muziekinstallatie, dan kijk je natuurlijk niet alleen naar de vormgeving en afmetingen. Je bekijkt het aanbod ook met een zeker verwachtingspatroon over wat zo’n set allemaal moet kunnen.

Het antwoord op die vraag is grotendeels afhankelijk van je eigen gebruikersprofiel, maar je zal sowieso cd’tjes willen afspelen en radio willen beluisteren via de FM-tuner. Blijft het daarbij, dan kan je met eender welke set uit deze test aan de slag.

Maar misschien wil je nog iets meer. We denken dan aan internetradio of het streamen van muziek over je thuisnetwerk. En misschien zeggen een USB-aansluiting, een dock voor je iOS-apparaat (lees: je iPhone of iPod) en draadloze AirPlay-technologie je ook wel wat.

Wat voor de één een absolute noodzaak is, kan voor een ander dus compleet overbodig zijn. Hou er echter rekening mee dat je misschien vandaag het nut nog niet inziet van sommige zaken, maar binnen een jaartje mogelijk helemaal anders piept.


,

Er is geen enkele garantie dat een compacte hifiset zich eenvoudiger laat bedienen dan een grote set die uit verschillende componenten bestaat, maar toch is het net dat wat de koper van deze kleine systemen onbewust verlangt. In deze test gaan we dan ook na in hoeverre dat gelukt is, zowel bij de eenvoudige als meer uitgebreide systemen. Onze aandacht gaat daarbij vooral naar de afstandsbediening en het gebruik van wat meer complexe zaken, zoals netwerkaudio en AirPlay.

,

Als je absoluut het summum wil op het vlak van geluidskwaliteit, dan heb je een grotere (en vaak ook duurdere) set nodig. Jammer, maar het is niet anders. Door de compacte vormgeving moeten hier en daar immers compromissen worden gemaakt. Zo zijn de ontwerpers verplicht om forse ringkerntransformatoren en meer van dat soort ‘audiofiele’ zaken achterwege te laten.

Ook zal in de meeste gevallen een enkele voeding worden gebruikt om het hele apparaat van stroom te voorzien. Dit in tegenstelling tot klassieke stereosystemen met grotere afmetingen, waarbij elk onderdeel – de verschillende bronnen en de versterker(s) – recht heeft op een eigen voeding.

In het geval van deze test kozen we resoluut voor sets die compleet met luidsprekers geleverd kunnen worden, en in die samenstelling testten we ze ook. Het staat je natuurlijk vrij om zelf een andere combinatie te maken als de set gewone luidsprekeraansluitingen gebruikt – informeer in dat geval even bij je dealer of het systeem eveneens zonder luidsprekers leverbaar is. Ook die keuze kan natuurlijk een aanzienlijke impact hebben op de prestaties.

Aan de andere kant komen compacte sets prestatiegewijs soms verrassend dicht in de buurt van de grotere systemen. Soms gaat het zelfs zover dat je haast ‘gouden oren’ moet hebben om de verschillen tussen een compacte set en een groot systeem te kunnen waarnemen. Let wel: we zeggen hier uitdrukkelijk ‘soms’.

Wat ook opvalt is dat de verschillen qua geluidskwaliteit tussen de sets onderling vaak zeer groot zijn. En dat die verschillen niet noodzakelijk samenvallen met de prijskaartjes die erbij horen…

,

In beginsel is het de bedoeling dat de set alles kan wat nodig is zonder dat er nog extra apparaten aan te pas moeten komen. Toch wil dat niet zeggen dat het aansluitveld geen aandacht behoeft. Wat ons interesseert zijn zaken als een hoofdtelefoonaansluiting en standaard luidsprekeraansluitingen, zodat eventueel langere kabels voorzien kunnen worden.

Ook een USB-poort, een aansluitmogelijkheid voor een iPod-dock en een netwerkaansluiting dragen onze goedkeuring weg. Verder zijn we ook wel geïnteresseerd in Bluetooth en AirPlay, en hebben we niets tegen een aparte subwooferuitgang. Een paar analoge en digitale ingangen om eventueel dan toch eens een extra bron te kunnen aansluiten – denk bijvoorbeeld aan de televisie – zijn ook mooi meegenomen.


,

Eén van de voordelen van een compacte set is dat je hem zowat overal kan plaatsen. Hou wel in het achterhoofd dat zo’n minisysteem vaak een stuk dieper is dan je zou denken. En al helemaal als je er ook nog eens de verplichte vijf centimeter voor kabels bijtelt.

Als je graag de best mogelijke sound wil, dan moet je ook uitkijken waar je de luidsprekers plaatst. Als je een luidspreker in een boekenkast zet, dus met een houten paneel boven en onder de luidspreker en meestal ook links en rechts ervan, dan ontstaan er een heleboel ongewenste reflecties die een optimale geluidskwaliteit in de weg zitten. Met andere woorden: hoe ‘vrijer’ je de luidsprekers plaatst, hoe beter. De aanschaf van een speciale luidsprekerstand is dus zeker geen gek idee.

,

Misschien zie je een compact systeem helemaal zitten, maar wil je ook dvd’s en/of Blu-ray’s afspelen? Ook daarvoor bieden de meeste fabrikanten wel een aantal compacte sets aan. Sommige zien er eigenlijk niet fundamenteel anders uit, maar beschikken gewoon over een dvd- of Blu-ray-lezer in plaats van een cd-speler.

Daarnaast zijn er ook sets die de filmbeleving duidelijk op de eerste plaats zetten – je moet dan alleen nog kiezen of je voor een ‘echte’ 5.1-surroundoplossing of voor een set met ‘virtueel’ surroundgeluid kiest. In diezelfde categorie is er nog een apart vormgegeven alternatief: de soundbar. Deze ‘geluidsrepen’ zijn bedoeld om vlak onder een tv-scherm te worden gepositioneerd. Let wel: lang niet alle modellen bieden dezelfde functionaliteiten als de sets uit deze test. Vaak ontbreekt bijvoorbeeld het cd-mechanisme.

Een laatste interessant alternatief voor een compacte hifiset is één van de betere iPod-luidsprekersystemen. Als je jouw muziek toch al op dit medium bewaart, is dat een keuze waar ook iets voor te zeggen valt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.