Redactie

Marlowe

Met dit beeld beginnen alle romans over Raymond Chandlers iconische privédetective Philip Marlowe: hij wil zich net een glas whisky inschenken, wanneer een deerne in naaldhakken zijn bureau betreedt. Twee hoofdstukken later is hij vervolgens verwikkeld in een ingenieuze plot, waarin minstens een tiental verschillende personages zijn verwikkeld.

Zo ging het ook in The Little Sister, Chandlers vijfde roman, die in 1969 werd verfilmd met James Garner in de hoofdrol. De film, gewoon Marlowe getiteld, werd een krachtige detectiveprent, met veel meer actie dan het boek bevatte.

Philip Marlowe werd ondertussen vertolkt door verscheidene generaties acteurs: Humphrey Bogart, George Montgomery, Elliott Gould, Robert Mitchum, Powers Boothe: allemaal hebben ze op een bepaald moment in hun carrière de deukhoed van de privédetective op hun kruin. Was Garners vertolking een van de memorabelste uit dat rijtje? Neen: daarvoor waren die van Bogart en Mitchum een beetje te sterk. Maar hij bracht een je ne sais quoi in het personage, dat van Marlowe een verduiveld ontwapenende film maakt.

Let ook op niemand minder dan Bruce Lee, die in zijn Amerikaanse debuut het interieur van Marlowes bureau vakkundig aan barrels schopt.

Donderdag 11 oktober op TCM om 19u25

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.