Redactie

Mean Streets

Op onze Vlaamse zenders is er vanavond voldoende degelijk filmvoer, met onder meer Kathryn Bigelows The Hurt Locker en twéé Naked Gun-films als toetje, maar voor de hoofdvogel moet je afstemmen op BBC 2. Mean Streets was in 1973 zowat de doorbraakfilm voor de toen nog relatief piepe Martin Scorsese, met de eveneens aan het begin van hun roem staande Robert De Niro en Harvey Keitel in de hoofdrollen.

Met Mean Streets (maar ook met andere prenten uit datzelfde tijdperk, zoals Taxi Driver, New York, New York en Raging Bull) schroefde Scorsese het stanswerk in elkaar van wat het grootste deel van zijn oeuvre zou worden: straatwijze, brutale, op de kleinste sociale details inzoomende prenten, die aan het einde van de rit allemaal rond hetzelfde thema draaien: zonde.

De zoektocht naar vergiffenis voor al zijn zonden is in ieder geval een element dat de jonge Charlie (Keitel) drijft, en dat hem de paden van zijn beste maat Johnny Boy (De Niro), een lokale maffiabaas die tevens zijn oom is, een meisje dat samen met hem is opgegroeid, en – waar het verhaal van de prent echt een beetje begint op te pikken – bij een woekeraar.

Zie ook hoe Scorsese in deze film al een goed deel van zijn visuele vocabulaire vastlegt, met veel travellings, momenten van pure stilte, en slow-motioneffecten.

Zaterdag 28 april op BBC 2 om 23u30

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.