Redactie

Review: Aupeo

Het Duitse Aupeo is niet zo bekend in onze contreien, hoewel het al een tijdje actief is in de Benelux. Het is een bijzondere muziekdienst, want aan de basis ligt technologie die ontwikkeld werd door het prestigieuze wetenschappelijke Fraunhofer-instituut, bekend van het mp3-formaat.

De algoritmes van deze Duitse denktank houden rekening met jouw muziekvoorkeur om het ideale persoonlijk radiostation te creëren en  tegelijkertijd de andere radiostations beter op je smaak af te stemmen. Echt goede resultaten vereisen dat je bij het beluisteren van een genrestation of radiostation op basis van een artiest aangeboden liedjes als goed of slecht beoordeelt.

,

Het sterkste punt van Aupeo is het brede aanbod aan genrestations, met zelfs aparte radiostations voor subgenres. Zo is er een apart West Coast en East Coast hiphop/rap-kanaal en komen ook pakweg dubstepliefhebbers aan hun trekken. In totaal zijn er een honderdtal kanalen.

Zeer innovatief zijn de mood-filters die de gekozen muziek aanpassen aan je humeur. Zo kun je bijvoorbeeld het radiostation Balsky Beats persoonlijk afstemmen door alleen ‘fun’-liedjes te laten weerklinken. Er zijn ook opties als ‘agressief’ en ‘melancholisch’, en niet te vergeten: ‘stressful’.

Aupeo is in eerste instantie via de webbrowser te benaderen. Je hoeft zelfs niet in te loggen om een radiostation te beluisteren, wat fijn is als je bijvoorbeeld op je werk even van wat muziek wilt genieten. Ook de stemmingsfilters zijn vrij te gebruiken, al kun je wel maar een beperkt aantal keren naar het volgende liedje springen.

,

Aupeo heeft maar één abonnementsformule, en die kost 4,99 euro per maand of 49,95 euro per jaar. De Duitsers verklappen niet in welke kwaliteit hun gratis streams de wereld worden ingestuurd. Betalende abonnees mogen rekenen op 192 Kbit/s, dus de gratis streams worden wellicht met een lagere bitrate de wereld in gestuurd.

Op pc-luidsprekers is dat aanvaardbaar, maar op een degelijke geluidsinstallatie gaan bepaalde muzieksoorten merkbaar minder goed klinken. Jammer eigenlijk, want of het nu aan de fameuze algoritmes van Fraunhofer ligt of niet: Aupeo serveert een uitstekende mix van muziek en is zonder twijfel een van de betere streamingdiensten om nieuwe muziek te leren kennen.

De radiostations zijn ook weinig herhalend, wat hen zeer geschikt maakt voor achtergrondmuziek bij pakweg een etentje of een werkdag.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.