Geluid

Review: B&W Zeppelin Mini

Twee jaar geleden verraste B&W vriend en vijand met de introductie van het knappe Zeppelin iPod-luidsprekersysteem. Met een adviesprijs van 599 euro is de Zeppelin echter niet van de goedkoopste, en compact is hij ook niet echt. Daar treedt de Zeppelin Mini in de schijnwerpers, een toestel dat – weinig verrassend – beduidend compacter en goedkoper is.

De vormgeving van de Zeppelin Mini verhoudt zich tot de Zeppelin als pakweg een Alfa Romeo tegenover een Maserati. Allebei erg fraai gelijnd, maar de grote Zeppelin is en blijft sexier dan zijn kleine broer. Het toestel is uitstekend afgewerkt. De voorzijde is uitgevoerd in luidsprekerdoek en is geheel knoppenvrij. Lekker minimalistisch dus.

De bovenkant is afgewerkt in een spiegelende – vingerafdrukgevoelige – plasticsoort, wat bijdraagt aan de premiumuitstraling. In het midden zit een steunarm waarop een iPod of een iPhone kan vastgezet worden. Een niet onbelangrijk detail is dat de arm ook roteerbaar is in een hoek van 90 graden, zodat je een iPod Touch of iPhone ook in landschapmodus kan bedienen.

Ook voor andere soorten en generaties iPod’s levert B&W trouwens een hele serie opzetstukken mee.

,

Op de Zeppelin Mini staan uiteindelijk slechts twee knoppen: een aan/uit-toets aan de rechterzijkant en een op- en neertoets voor het volume. Achteraan zit in het midden een groot basreflexgat. Typerend voor B&W is de golfbalachtige putjesstructuur in de baspoort, die moet helpen om het eventuele geluid van luchtverplaatsingen te dempen.

Daaronder zit een aansluiting voor de externe voeding, een aux-ingang in stereomini-cinchformaat en een USB-poort.

Prettig is dat de Zeppelin Mini meer is dan alleen maar een iPod-luidsprekersysteem. Zo doet het toestel ook dienst als iPod-dock voor een computer – je kan een iPod op die manier synchroniseren met iTunes – en kan het systeem ook gebruikt worden om audio vanaf een pc weer te geven.

Sterker nog: je kan zelfs bladeren door je iTunes-bibliotheek met de meegeleverde afstandsbediening. Het enige wat je voor dit alles hoeft te doen is de pc verbinden met de Mini Zeppelin via een USB-kabel.

,

Het geluid verlaat de iPod/iPhone digitaal, wat betekent dat de D/A-omzetting van de muziekspeler omzeild wordt. Verder wordt er gebruikgemaakt van Digital Signal Processing (DSP) en van een digitale versterker. En van B&W-luidsprekertechnologie, uiteraard. In dit geval gaat het om twee fullrange-eenheden met een diameter van drie inch.

We testen de Zeppelin Mini met een iPod Classic en een iPhone, beide gevuld met Apple Lossless-bestanden. Het middengebied – stemmen, met name – klinkt erg overtuigend en ook het hoog is in orde. De laagweergave is erg redelijk te noemen, maar we hebben al andere, vergelijkbare toestellen gehoord die op dat vlak nog beter scoren.

Als je de Mini op een tafel zet komt er nog steeds genoeg hoog bij je oren. En dat is minder logisch dan het lijkt, want om dat mogelijk te maken moet de verticale spreidingshoek van de speakers behoorlijk groot zijn. Een overtuigend stereobeeld krijg je uit de Zeppelin Mini echter niet te horen. Een beperking van het compacte formaat. Dat zal bij de veel bredere Zeppelin ongetwijfeld een stuk beter lukken.

Kortom: de Zeppelin Mini is een heel degelijk en compact iPod-luidsprekersysteem dat ook dienst kan doen als iPod-dock. Niet zo goed als zijn grote broer, maar het handigere kleine formaat en het verschil in prijs staan daarmee in verhouding.

,

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.