Redactie

Review: Kuifje

In De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van De Eenhoorn volgen we de wereldberoemde jonge reporter Kuifje en zijn onafscheidelijke hond Bobby op één van hun grootste en spannendste avonturen, dit keer op het witte doek.

Wanneer het tweetal op een antiek scheepsmodel stuit, komen ze op het spoor van een explosief geheim. Dat is het begin van een opwindend avontuur rond een eeuwenoud mysterie. Een mysterie waar ook de diabolische schurk Ivan Ivanovitch Sakharine zijn zinnen op heeft gezet. Die is er immers van overtuigd dat Kuifje hem de mythische schat van de beruchte piraat Scharlaken Rackham zal ontfutselen.

Gelukkig kan onze vindingrijke held beroep doen op de hulp van de humeurige Kapitein Haddock (Andy Serkis, bekend als ‘Gollum’ in Lord of the Rings) en in zekere mate ook op de stuntelige detectives Jansen en Janssen.

Samen gaan ze op jacht naar de laatste rustplaats van De Eenhoorn, Rackhams schip. Die zou volgens de ver- halen een geweldig fortuin herbergen, alsook een oude vloek. Wat volgt is een zoektocht die hen via woelige zeeën tot diep in de Noord-Afrikaanse woestijn leidt. Op de hielen gezeten door Sakharine loert achter elke hoek een nieuw, verrassend en opwindend gevaar.

,

Zonder het talent en inbreng van Spielberg en Jackson te minimaliseren, is het duidelijk de geest van Hergé die aan het stuur zit. Beide Hollywood-giganten geven hun liefde voor en hun trouw aan het bronmateriaal grif toe.

Het verhaal en ook de film hebben een zekere tijdloze kwaliteit, maar er is wel gekozen voor een subtiel nostalgisch laagje vernis. Spielberg en Jackson stonden zichzelf enkel wat vrijheid toe in het creëren van de wereld rondom Kuifje en de andere hoofdrolspelers.

Wie hoofdrolspelers zegt, zegt acteurs. Want dit mag dan wel een animatiefilm zijn, elk personage werd door een echte acteur ingespeeld en via motion-capturing technologie naar ongezien levendige animatiefiguren vertaald.

Wie kinderen heeft, zal de avonturen van Kuifje heel waarschijnlijk met de – overigens uitstekende – Nederlandse stemversie aangevinkt spelen. Maar zelfs dan nog is het genieten van het acteerwerk dat onder elk van de personages zit. Voor de hoofdrol viel het oog van de regisseur en producer op Jamie Bell – jaren geleden de ster van Billy Elliot.

Een fantastische keuze, want Bell zet een overtuigende Kuifje neer. Ook de rest van de sterrencast, aangestuurd door twee Hollywood- giganten en ondersteund door een visueel huzarenstukje, maakt van De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van De Eenhoorn een onvergetelijk spektakel voor jong en oud, in 2D of in weergaloze 3D.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.