Beeld

Review: LG 55LM960V

LG’s nieuwste topmodel heeft de looks van een dure bolide. Het kader rond het scherm is afgeslankt tot een absoluut minimum – lees: enkele millimeters – en is bijna onzichtbaar tijdens het kijken.

Gecombineerd met de slanke voet lijkt het haast alsof het scherm in de lucht hangt. Enkel onderaan het scherm laat LG een kleine rand open, net genoeg om een logo in te verwerken.

De algemene afwerking is alleszins van zeer hoge kwaliteit. Het scherm is misschien niet het dunste op de markt, maar het geborsteld metalen profiel dat heel de rand omsluit is niet veel breder dan een centimeter en oogt bijzonder chique. De voet is echter een kleine teleurstelling, want de mooie chroomafwerking blijkt bij nadere inspectie gewoon een plastic cover.

De televisie beschikt over een prima selectie aansluitin- gen, die allemaal naar beneden of naar de zijkant van het toestel gericht zijn zodat wandmontage perfect mogelijk is.
Gebruiksgemak is altijd een sterk punt geweest bij LG, en dit nieuwe model legt de lat opnieuw beduidend hoger.

De opvallendste verbeteringen zijn de nieuwe ‘Magic Remote Voice’ afstandsbediening en de prach- tige interface. Met de Magic Remote wijs je snel en nauwkeurig dingen aan op het scherm. Er verschijnt een cursor op de tv en die beweeg je door simpelweg te wijzen naar het onderdeel dat je wil activeren.

Aanvankelijk is het even wennen, maar al snel leer je de cursor accuraat besturen. Het systeem is erg gevoelig, maar ook erg vloeiend. Onder je duim vind je naast de D-pad ook nog een scrollwiel. Net als op een muis kan je ermee door lange lijsten scrollen, terwijl een drukbeweging volstaat om iets te selecteren.

In de overzichtelijke nieuwe Smart TV interface kan je zo goed als overal de Magic Remote gebruiken. Bovendien reageert de televisie erg snel op commando’s dankzij de dual-core processor, en dat draagt bij aan de uitstekende gebruikservaring.

Bovendien kan je de interface ook wat aanpassen naar eigen smaak, zodat je favoriete apps altijd snel beschikbaar zijn. Wanneer dit nummer in de rekken ligt, moet het toestel inmiddels ook over spraakherkenning beschikken, ideaal voor zoekfuncties. Op ons testtoestel was deze functie helaas nog niet beschikbaar, dus over de werking ervan kunnen we ons (nog) niet uitspreken.

,

In zijn vlaggenschip gebruikt LG een ‘Direct LED’- achtergrondverlichting. Een fijn nanofilter dat net voor de achtergrondverlichting staat, moet daarbij voor een zeer gelijkmatige verstrooiing van het licht zorgen.

Daarmee wil LG een uniforme achtergrondverlichting garanderen. En dat lukt heel aardig. Er is geen sprake van heldere randen of vlekken in het scherm (‘clouding’), tenzij je de achtergrondverlichting helemaal op maximum zet. Ook de lokale dimming werkt erg goed. Witte voorwerpen op een donkere achtergrond hebben geen uitgesproken halo. Perfect is het nog niet maar deze LG komt toch aardig in de buurt.

De zwartwaarde is uitstekend, maar door de ‘local dimming’ gaat er af en toe een beetje zwartdetail verloren, een inherent nadeel van die techniek. Dat is in de praktijk weliswaar geen probleem: in de Moria-testscene uit Lord of the Rings zien we alle noodzakelijke details. Wel opvallend is dat de algemene beeldhelderheid iets te hoog is. Wil je een lichtjes donkerder beeld met wat meer contrast, zet dan de gammawaarde in de gevorderde instellingen op ‘hoog (2,4)’.

De beeldverwerking is zeer goed maar levert in twee testen opmerkelijke resultaten. Zo lijkt de ruisonder- drukking zelfs in de‘off’-stand nog altijd wat ruis weg te werken. De beelden ogen dus steeds vrij rustig en met name in HD zijn de resultaten erg mooi. Daartegenover staat dat de hoogste stand iets te veel ruis achterlaat. Bij sterk vervuilde SD-content is dat het best zichtbaar.

De enige echte fout zien we in de scaling. In de verticale richting filtert die zichtbaar detail weg, wat duidelijk merkbaar is op ons testpatroon. Gelukkig is het effect veel subtieler op normale content.

,

De LG scoort uitmuntend op bewegingsscherpte. Panbeelden zijn vloeiend en tonen erg veel detail. De gebruikelijke afwegingen blijven wel bestaan: wie de vloeiendste pans wil riskeert hier en daar beeldarte- facten te zien als de achtergrond complex is. Je kan de instelling zelf naar smaak aanpassen of kiezen voor een van de drie presets.

Ook de kleurweergave is uitstekend. Zeker in de ‘Cinema’-instelling zit de LM960V bijna pal op de norm. Deze LG is zelfs iets te voorzichtig, zodat je de ‘kleur’-instelling gerust een of twee punten hoger mag zetten. De grijsschaal heeft ook geen uitgesproken tintproblemen.

Een minpuntje dat ons bij het testen al snel opviel, is dat deze televisie al bij een beperkte kijkhoek een lichte daling van de helderheid vertoont. Omdat kleuren nau- welijks aangetast worden en de daling zich niet verder zet bij een nog grotere kijkhoek tillen we daar niet te zwaar aan.

Algemeen gezien zijn de beelden die deze LG neerzet prachtig, met natuurlijke kleuren, een zeer goed detail, prima zwartwaarde en goed contrast. Zelfs bij sterke verlichting brengt de ‘Standaard’-beeldinstelling het er nog zeer goed vanaf.

Voor 3D vertrouwt LG op zijn technologie met passieve bril, en ook hier zijn de resultaten werkelijk uitstekend. Een fijn nanofilter moet een
uniforme schermverlichting garanderen, en dat lukt heel aardig.

De passieve brilletjes zijn vederlicht en de beelden zijn helder, kleurrijk en vrij van crosstalk. Een aandachtspunt bij het 3D-luik blijft de opstelling van de tv: zorg ervoor dat hij op ooghoogte staat of hangt, want de verticale kijkhoek voor 3D is beperkt. Wie van boven of onder naar het scherm kijkt zal wel degelijk crosstalk zien.

De klank is verrassend goed voor zo’n slank toestel. De LM960V levert behoorlijk wat punch, een stevige bas en de luidsprekers gaan niet bij de eerste noten gitaarrock in overdrive. Mooi zo.

,

Zoals het een topmodel betaamt, zit deze LG ook dik in de extra’s. In de eerste plaats beschikt het over alle digitale tv tuners, inclusief satelliet. Sluit je een externe harde schijf aan via USB, dan kan je beelden van de digitale tuners opnemen en kan je ook ‘timeshiften‘ (live-tv pauzeren).

Een recente laptop die over Intel WiDi (Wireless Display) beschikt kan deze LG bovendiendraadloos als scherm gebruiken. En dankzij de HDMI- aansluiting met MHL (Mobile High Definiton Link) kan je ook sommige smartphones met deze televisie verbinden.

LG biedt ook een uitgebreid en goed georganiseerd internetaanbod. Eerst en vooral zijn er de Premium- diensten. Daar vinden we Youtube, DailyMotion, Videoland (VOD), Viewster (VOD), Accuweather, MLB, vTuner, De Morgen, TED, Netlog, Tomtom, Films & stars, Google Maps, Picasa en iConcerts. Facebook en Twitter ontbreken uiteraard ook niet op het appel. Via Social Center kijk je televisie terwijl je chat via Facebook of Twitter

LG Smart TV World bevat allerlei kleinere apps, met name een hele reeks spelletjes voor de jongsten. Dankzij de opvallend vlotte interface en de Magic Remote vind je heel snel wat je zoekt. Eindeloos geklik op je remote behoort daarmee definitief tot het verleden.

Via Smart Share breng je ook je eigen thuisnetwerk tot leven in de woonkamer, waarbij mediabestanden via DLNA of USB naar het grote scherm gehaald kunnen worden. In beide gevallen is de mediaondersteuning overigens bijzonder goed.

Als enige minpunt merken we wat problemen bij interne mkv-ondertitels. De LG herkent ze wel, maar geeft ze niet of slechts gedeeltelijk weer. Een probleem dat met een firmware-update hopelijk verholpen wordt. Externe ondertitels vormen gelukkig geen probleem.

Wie er ineens een echte mediabibliotheek bij wil, kan zijn films en tv-reeksen aanbieden via Plex. Je bladert op de televisie dan door een heuse bibliotheek met synopsis, achtergronden en screenshots van al je films en tv-reeksen.

,

Over de prijs van deze LG LM960V zijn we iets minder enthousiast: wie dit prachtige toestel in huis wil halen moet diep in de buidel tasten en 3.300 euro overmaken richting LG. Ben je ook tevreden met een maatje minder, dan kan je voor 2.500 euro de 47-inch variant in huis halen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.