Redactie

Apple TV krijgt rivaal van Google

Google staat bekend als zoekmachine, reclameverkoper en maker van software voor smartphones – en nu ook als bouwer van een mediastreamer. De Nexus Q is een bolvormig apparaat dat zowel muziek als films kan streamen naar speakers of een tv. Het apparaat werd woensdag voorgesteld op de I/O-conferentie, het jaarlijkse moment waarop Google nieuwe projecten en producten voorstelt.

Er waren al een tijdje geruchten dat Google via het Android@Home-initiatief sleutelde aan een Sonos-achtige oplossing. Dat is de Nexus Q niet helemaal. Het is eerder te vergelijken met een Apple TV, met het verschil dat de Google-streamer een ingebouwde versterker bevat.

Ook het prijsverschil is significant: een Apple TV kost 99 dollar, de Google Nexus Q 299 dollar. Beide zijn vrij compacte kastjes, al zou je van de foto’s van de Nexus Q niet denken dat effectief zo klein is. Maar dat is het dus wel, met een diameter van ongeveer 12 centimeter.

Het lijkt misschien raar dat Google een streamer uitbrengt, maar – net als bij Apple – is het de bedoeling dat de Q een manier wordt om films en muziek af te spelen die wordt aangeschaft bij Google Play. Het apparaat streamt dus vanuit de Google- of vanaf een Android-telefoon of –tablet.

De Nexus Q bevat twee Cortex A9 ARM-processors, 1 GB geheugen en 16 GB opslagruimte. Achteraan vind je micro-usb en –HDMI, een ethernetaansluiting en een TOSLink optische audio-uitgang. Er kunnen ook twee luidsprekers analoog worden gekoppeld.

Om een verbinding tussen een smartphone en de Q snel tot stand te brengen kan je NFC gebruiken – als je smartphone tenminste zo’n chip bevat. Meerdere Android-telefoons kunnen naar het verluidt tegelijkertijd verbinden, bijvoorbeeld om bij te dragen aan een afspeellijst.

,

Maar de Nexus Q is niet het enige audioproduct dat Google uitbrengt. Ter begeleiding gaat het internetbedrijf ook een set boekenplankspeakers verkopen voor 399 dollar, van het Amerikaanse merk Triad. Wie helemaal uitsluitend bij Google wil shoppen, kan er ook een set van twee luidsprekerkabels voor 49 dollar aanschaffen.

Vooralsnog zijn de Nexus Q en de bijhorende accessoires enkel beschikbaar in de V.S. Over een aanbod gericht op Europa sprak Google gisteren op I/O niet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.