Beeld

Review: Marmitek Invisible Control 6

Als je van een strak interieur houdt, dan wordt een Blu-ray-speler of Digicorder al snel een doorn in het oog. De enige oplossing: alle audio- en videoapparaten in een kast of televisiemeubel opbergen. Met als nadeel dat je telkens de deurtjes moet openzetten omdat de afstandsbediening anders niet werkt!

Speciaal voor dergelijke situaties heeft Marmitek de Invisible Control 6. Het apparaat is, zoals op de doos staat, een ‘remote control extender’. In werkelijkheid gaat het over een subtiele infrarood-ontvanger die je in de buurt van je televisie plakt of plaatst. Vervolgens stuurt deze het signaal van alle mogelijke infrarood afstandsbedieningen door naar de apparaten in de kast.

,

In ons testlab gaan we een Telenet Digicorder, een Sony Blu-ray-speler en een Onkyo AV-receiver aansluiten op de Invisible Control 6. In de doos zit een duidelijke Nederlandstalige handleiding waarin het hele installatieproces stap voor stap wordt uitgelegd en voldoende wordt toegelicht. Je hoeft dus helemaal geen ingenieur te zijn om dit apparaatje aan de praat te krijgen.

Allereerst plaats je de infrarood-ontvanger op een open plaats zodat de infrarood-signalen niet geblokkeerd worden. De handleiding hint om de ontvanger niet meteen vast te plakken zodat je er na het aansluiten en testen een definitieve plaats voor kan zoeken.

Vervolgens plaats je de bijgeleverde infrarood-zenders op de toestellen die je wilt aansturen. Dit is meteen het moeilijkere deel van het opstellen, omdat het niet altijd evident is om de infrarood-ontvangers te vinden op je Blu-ray-speler of Digicorder. Een goed hulpmiddel hiervoor is een zaklamp waarmee je schuin op de display schijnt of het kader van het apparaat. Zo zie je al snel waar de ontvanger, die in wezen heel wat weg heeft van een LED-lampje, zich verstopt.

Daarna sluit je de infrarood-ontvanger en zenders aan op de hoofdmodule en steek je de stekker in het stopcontact. In totaal een werkje van een twintigtal minuten, waarna je meteen aan de slag kan met al je apparaten uit het zicht.

,

Meteen na het aansluiten merkten we dat slechts negen op de tien signalen doorkwamen op de Digicorder. Dit was al snel opgelost door de zender op het ontvangstoog van de Digicorder een millimeter te verplaatsen. Een beetje fine-tunen van de zenders kan dus wel vereist zijn.

Het hele systeem werkte daarna perfect, en reageert bovendien snel op het signaal van de afstandsbediening. Na verloop van tijd vergeet je zelfs dat er een toestelletje tussen je Digicorder en de afstandsbediening hangt.

,

De Invisible Control 6 doet wat er van een IR-extender voor je afstandsbediening(en) wordt verlangt, en doet dat goed ook. Als je de nood voelt om je toestellen te verstoppen, dan is dit apparaatje dus zeker een aanrader.

Na een snelle opstelling kan je meteen aan de slag en zal je na verloop van tijd zelfs vergeten dat er een extra schakel tussen je apparaten en je afstandsbediening hangt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.