Beeld

Review: Meliconi Ghost Design 2000

Wandbeugels komen in vele kleuren en geuren: de ene is al wat groter, de andere wat beweeglijker, maar echt decoratief zijn ze zelden. Functionaliteit primeert, nietwaar? Op dat vlak wijkt deze Meliconi af van de norm.

De Ghost Design 2000 is in de eerste plaats een opvallend decoratief element; je kan er echt niet naast kijken. Of de nogal uitgesproken stijl past in je interieur moet je uiteraard zelf uitmaken, maar nagaan of het ontwerp ook handig en functioneel is? Dat is een kluifje naar onze hand.

Deze tv-oplossing is in elk geval ruim inzetbaar. Ze torst 32- tot 63-inch tv’s met een maximaal gewicht van 70 kilogram. De twee glazen schappen zijn erg ruim bemeten en bieden voldoende plaats voor meerdere toestellen, remotes en een magazine zoals het onze.

,

De verpakking lijkt met zijn afmetingen van 110 bij 25 bij 60 centimeter niet overdreven groot, maar het gewicht doet ons vrezen dat de installatie een klus wordt voor twee personen. Onterecht zo blijkt, want het zijn de glazen platen die de vele kilo’s verklaren: de meeste andere onderdelen zijn vervaardigd uit lichtere kunststof. Ondanks de intimiderende hoeveelheid onderdelen gaat ondergetekende dus toch alleen aan de slag.

Een blik in de handleiding leert dat we 23 stappen voor de boeg hebben. Om te beginnen monteer je het kunststof basiselement tegen de muur. Die basis bestaat uit twee onderdelen en staat op pootjes met een uitsparing voor een eventuele plint die maximaal 80 bij 15 centimeter groot mag zijn. Je kan de hele constructie eventueel ook hoger monteren, met de pootjes los van de grond.

Het monteren van de basiselementen blijkt overigens een van de lastigste stappen van dit bouwproject te zijn. Met de bijgeleverde tweezijdige tape kleef je de twee elementen tegen de muur, waarbij je uiterst voorzichtig te werk moet gaan om de opstelling waterpas te hangen.

Geen gemakkelijke taak, ondanks de twee ingebouwde waterpasjes. De basis van ons testexemplaar had een licht gebolde rug waardoor ze niet perfect recht tegen de wand stond, maar gelukkig heeft de dubbelzijdige tape een behoorlijke kleefkracht om dat op te vangen.

We geven graag deze tip mee: probeer de basis eerst enkele keren aan de muur te hangen alvorens je de kleefband aanbrengt. Op die manier ervaar je hoe de stukken bewegen als je ze manipuleert voor je ook nog rekening moet houden met de tape.

Zodra de twee basiselementen tegen de muur hangen, kan je de dragende elementen aanbrengen. Dat zijn twee metalen onderdelen die je in de basiselementen plaatst en vastschroeft in de muur. Vergissingen zijn uitgesloten omdat alles perfect wordt aangeduid. In totaal moet je een tiental schroeven aanbrengen en die worden allemaal meegeleverd, inclusief pluggen. Er zijn verder nog acht optionele schroefplaatsen voorzien, maar daarvoor wordt geen montagemateriaal geleverd in de verpakking.

Daarna monteer je de 78 centimeter brede, horizontale dwarsbalk waarop de televisie zal rusten. Bij een 32 inch-tv met een smal kader kan die lat weleens voorbij de rand komen piepen, dus controleer vooraf zeker de breedte van je tv.

Met de bijgeleverde M4/5/6-schroeven monteer je de twee verticale latten op de televisie, waarna je dat geheel eenvoudig over de dwarsligger schuift en met twee schroeven vastzet. Het scherm kan daarna nog acht graden naar links of rechts draaien, wat best weinig is.

Het lijkt ons ook niet echt de bedoeling dat je de televisie regelmatig draait, maar het kan dus wel: er zit een ruimte van tien centimeter tussen de achterkant van de televisie en de muur. Enkel als je een erg groot scherm monteert kan dat aan de krappe kant zijn.

Het monteren van de schappen en glasplaten blijkt kinderspel. Meliconi heeft duidelijk gestreefd naar een gebruiksvriendelijke montage waarbij de kans op fouten bijna onbestaande is. Elk onderdeel heeft wel een of andere inkeping of uitstulping, waardoor een verkeerde montage nagenoeg onmogelijk wordt.

,

Na het monteren van de schappen kan je de randapparatuur op het rek plaatsen, zoals een settopbox of Blu-ray-speler. De kabels van die toestellen hoef je niet in het zicht te laten hangen, want in de basiselementen is er ruimte voor voorzien.

Je kan de bekabeling zelfs afwikkelen en vastzetten. De plaatsen waarlangs de kabels straks uit de uitsparingen in de afdekplaten komen, worden opnieuw duidelijk aangegeven op de basiselementen.

Toch stoten we op enkele beperkingen. Zo gebruik je best geen al te dikke of stroeve kabels. Die zal je immers onvoldoende kunnen plooien, en mogelijk passen ze zelfs niet door de openingen. Ook het aantal kabels dat je door de krappe openingen achter de schappen kan trekken is eerder beperkt. Als je meerdere apparaten op de schappen wil plaatsen hou je daar best rekening mee.

Onderaan de basis is een plaats voorzien voor een stekkerblok met schakelaar. Een slimme zet, want dankzij die aanpak loopt er vanuit de hele constructie maar een kabel naar buiten. De plaats waar de schakelaar moet komen wordt aangeduid, maar zinvol is dat niet echt.

De schakelaar gaat immers schuil achter het logoplaatje in de sierelementen, en dat plaatje wil je echt niet om de haverklap verwijderen. Wil je alle apparaten regelmatig kunnen uitschakelen op een stekkerblok met schakelaar, dan plaats je de schakelaar dus best ergens naast deze Meliconi-wandsteun.


,

Na het aanbrengen van de kabels zit de montage er nagenoeg op: je moet alleen nog de sierelementen monteren. Die schuif je gemakkelijk over de hele constructie en schroef je vast met grote plastic schroeven. De zichtbare gaten worden afgedekt met zilverkleurige dopjes, die voorzien zijn van een kleine inkeping. Dat maakt het mogelijk om ze later weer (voorzichtig!) te verwijderen met een schroevendraaier als je een toestel wil wegnemen of bijplaatsen.

De volledige klus nam ongeveer twee uur in beslag en verliep eigenlijk foutloos, met dank aan de uitgebreide handleiding en de 'foolproof' constructie van de onderdelen. De basiselementen volledig waterpas hangen vraagt wel wat moeite en ook het kabelmanagement vergt wat denkwerk vooraf.

De prijs lijkt ons al bij al heel billijk voor deze prima afgewerkte set.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.