Geluid

Review: Onkyo CS-245

De set is namelijk verkrijgbaar in traditioneel zwart, trendy wit, subtiel donkerbruin, warm dieprood en flashy geelgroen. Prettig is dat ook de kleur van de luidsprekers mee verandert met de hoofdunit. Het resultaat is dat de Onkyo heel onopvallend in je woonkamer aanwezig kan zijn of juist heel erg de aandacht kan trekken.

,

De elektronica bestaat uit een tweemaal 15 watt krachtige klasse-D stereoversterker met geïntegreerde FM-tuner, een cd-lezer en een iOS-dock bovenaan. Op de voorzijde zit ook nog een USB-poort. Redelijk compleet dus, al ontbreken netwerkmogelijkheden – lees: streaming audio en internetradio. Maar laat ons eerlijk zijn: het prijskaartje is daar ook naar.

Een pluspunt is dat de USB-poort onder meer geschikt is voor een harde schijf. Minder goed nieuws is dan weer dat de CS-245 enkel MP3-bestanden ondersteunt. WMA-, FLAC- en AAC-bestanden zijn dus niet welkom. Als je net een hele bibliotheek bijeen hebt gefietst in één van die formaten, heb je dus een probleem.

De meegeleverde luidsprekers hebben afgeronde hoeken, wat de opbouw van interne staande golven moet tegengaan. Of dat echt veel verschil maakt durven we te betwijfelen, maar het ziet er alleszins gelikt uit.

Als je de luidsprekers in het wit kiest, doen ze sterk denken aan de ontwerpen van Braun uit de jaren zeventig. Een aardige referentie, toch zeker als je bedenkt dat deze designs een grote inspiratiebron zijn voor Jonathan Ive, de chief designer van Apple. De kasten zijn trouwens opgetrokken uit plastic. Kwestie van de prijs te drukken, allicht.

Nu denk je ongetwijfeld dat de cd-receiver dan ook wel in een plastic kast zal zitten. Dat is niet het geval: die is volledig in metaal uitgevoerd, met bovenaan een plastic afdeklaag erop. Vooraan staan aan de bovenzijde een aantal bedieningselementen, daarachter zit een schuifje met het iOS-dock eronder. In ieder geval is de kast stukken beter afgewerkt dan je zou vermoeden als je naar het prijskaartje kijkt.

,

Het is even schrikken als de CS-245 muziek begint te spelen. Dit ding is gewoon ongehoord goed.

Oké, in ‘Fly me Away’ van Goldfrapp is de stuwende baslijn minder aanwezig dan ze zou moeten zijn, en het mid en hoog zijn best wel een tikje korrelig. Maar voor dit geld is het gewoon meer dan oké. 

In onze testopstelling krijgen we de beste sound als we zowel de ‘Bass’- als de ‘S. Bass’-regelaar op standje +1 zetten.

Qua bediening doet de Onkyo het tamelijk goed, maar zijn remote – groter dan een creditcardafstandsbediening, kleiner dan een normaal exemplaar – is aan de kleine kant. En trackinformatie van je iPod wordt niet weergegeven op het display van de Onkyo.

Wanneer we proberen of er via de USB-poort echt niet meer kan worden uitgelezen dan mp3’tjes, lukt dat niet. Sterker nog: ook onze mp3’tjes worden niet gelezen!

Buiten deze ‘faux pas’ is de Onkyo echter een aanrader.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.