Geluid

Review: Philips MCI-8080

We proberen zuinig om te springen met superlatieven, maar kunnen wij het helpen dat de MCi-8080 van Philips een waanzinnig fraai en uiterst sexy setje is? De MCi-8080 telt twee apparaten. Eén daarvan heeft een cd-lade, het andere herken je aan het aanraakscherm dat er bovenop zit.

Ze hebben beide een voorpaneel van geborsteld aluminium – yummie! – en uiteraard sluiten ze ook qua vormgeving op elkaar aan. Leuk en aardig, maar wat zit er aan de binnenkant?

,

Een tweemaal 50 watt krachtige klasse-D versterker, om te beginnen. Die versterkt het signaal dat aangeleverd wordt door de FM-tuner met RDS, internetradio, streamingmogelijkheden – niet alleen voor muziek, maar ook voor foto’s – en de USB-poort. Oh ja, en de cd-speler.

Maar het meest originele onderdeel is allicht de meegeleverde harde schijf. Die heeft een opslagcapaciteit van 160 gigabyte, precies evenveel als een iPod Classic in zijn laatste incarnatie. De Philips komt dus zowel qua looks als mogelijkheden uiterst bekoorlijk voor de dag.

Zullen we dat feestje gauw even vergallen door de prijs te noemen? 799 euro moet de MCi-8080 kosten… Niet niets, maar eigenlijk nog schappelijk gezien het totaalpakket.

De luidsprekers zijn zoals gebruikelijk tweeweg basreflexspeakers, maar de door Philips meegeleverde exemplaren zien er wel een stuk beter uit dan wat we gewend zijn bij compacte sets. Ze zijn trouwens ook dieper en zwaarder. De woofer/middentoner is in een geel materiaal uitgevoerd dat aan Kevlar doet denken, terwijl de dometweeter half uit de kast steekt. Heel leuk allemaal.

De twee apparaten moeten aan elkaar worden gekoppeld met een speciale systeemkabel. Die is echter zodanig kort dat er maar één mogelijkheid is: het apparaat met de disclade moet onderaan, het apparaat met het touchscreen er bovenop. Het apparaat met de schijflade heeft achteraan een composiet- en een HDMI-uitgang. Dat komt omdat het apparaat ook dvd’tjes kan uitlezen, en dan moet dat beeld natuurlijk wel ergens naartoe.

Een aansluiting voor een los verkrijgbare iOS-dock is hier eveneens aanwezig. Op het apparaat met het touchscreen zit links achteraan nog een Wi-Fi antenne, en ook de hoofdtelefoonuitgang en de USB-poort zitten achteraan. Dat oogt netjes – geen aansluitpoorten die het mooie frontpaneel ontsieren – maar het is niet altijd even praktisch.

De meegeleverde USB-schijf is een compact, draagbaar exemplaar. Het is de bedoeling dat je muziek van je pc naar de schijf kopieert, waarna je ze verbindt met de MCi-8080. Grappig detail: de handleiding staat op de harde schijf; die moet je dus eerst even kopiëren naar je pc.

Als je het gebeuren met de harde schijf wil omzeilen, dan kan je ook naar de Philips streamen vanaf een pc of Mac. Philips levert daar ook software voor: Media Browser voor pc, Twonky Media Server voor Mac. Je kan echter ook gewoon via DLNA streamen. Uniek binnen deze test is dat de MCi-8080 ondersteuning biedt voor Spotify.

,

Je zou denken dat het aanraakgevoelige kleurenscherm zorgt voor een uiterst luxueuze bediening, maar dat valt een beetje tegen. Het duurt namelijk dikwijls ietsje te lang eer je bedieningscommando’s uitgevoerd worden, en dat is nogal irritant. Zeker als je door wat langere lijsten wil scrollen. Sowieso is de user-interface in zijn geheel niet echt geweldig. 

Ook onze USB-sticks worden met weinig enthousiasme uitgelezen. Gewoon wat muziekbestanden in een map gooien en die dan op de USB-stick zetten is kennelijk niet voldoende.

Een iPod Classic aankoppelen via USB zet ook geen zoden aan de dijk; die wordt namelijk niet herkend. Je zal dus toch echt een docking station moeten aanschaffen als je naar een iOS-apparaat wil luisteren met de MCi-8080.

De laagweergave die de Philips produceert is qua impact en bereik minder overtuigend dan we verwacht hadden. Het potentiële voordeel van de grotere kastinhoud van de speakers – in vergelijking met de meeste andere testdeelnemers – wordt dus niet echt uitgespeeld. Het hoog is sprankelend, helder en fel. Als de luidsprekers recht naar je oren gericht zijn, hou je een sound over die wat naar het schreeuwerige neigt.

Tot slot willen we het nog even hebben over de MP3700 (249 euro). Dat is een losse netwerkspeler waar de MCi-8080 muziek naar kan streamen. Op die manier kan je dus een compleet multiroomsysteem bij elkaar fietsen, met deze miniketen als centrale schakel. Best uniek, want we kennen geen andere compacte set die deze mogelijkheid biedt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.