Beeld

Review: Samsung UE40D5000 televisie

De budgetbewuste koper kan ook buiten de koopjesperiode goede zaken doen door het tv-aanbod goed te bestuderen. Zoals onze vergelijkende test in FWD Magazine 40 duidelijk maakt, bieden heel wat fabrikanten toestellen aan die een groot schermformaat koppelen aan een scherpe adviesprijs. 

Net voor die groep consumenten is een toestel zoals deze Samsung erg aantrekkelijk. Vaak zie je aanhet design van een tv-toestel meteen dat het wat goedkoper, maar dat is bij de UE40D5000 niet het geval. Integendeel, het dsign oogt mooi en het profiel is ook nog eens slank genoeg om aan de muur een goed figuur te slaan.

De aansluitingen staan hoofdzakelijk naar onder en naar opzij gericht, zodat je niet in de problemen komt met de kabels. Met vier HDMI-aansluitingen doet deze UE40D5000 het bovendien even goed als de duurdere toestellen. Op dat vlak doen we dus erg weinig toegiften.

Dit toestel laat wel de ‘Smart Hub’-interface vallen en gebruikt nog de menustructuur van vorig jaar. Die is gelukkig ook erg overzichtelijk. Er is eveneens een apart contentmenu, dat bondiger en minder blits is maar daarom zeker niet minder duidelijk. De remote houdt zich grotendeels aan de lay-out van de duurdere modellen, wat voor een prima gebruiksgemak zorgt.

De ingebouwde handleiding helpt je vooruit als je even niet meer weet hoe je een instelling verandert.

,

Wat beeldprestaties betreft is dit toestel een mooi voorbeeld van de compromissen die je bij een lager geprijsd model moet aanvaarden. 

De beeldverwerking is prima, met een uitstekende ruisonderdrukking en bijzonder goede scaling. Veel minder goed scoort de bewegingsscherpte. Het toestel verdoezelt bij snelle pans heel wat detail, en de pans zelf kunnen behoorlijk schokkerig lijken. Daar kan je helaas niets aan veranderen; functies die daar een invloed op hebben zijn niet aanwezig.

De zwartwaarde heeft deze Samsung prima voor elkaar, en gecombineerd met het bijzonder heldere scherm levert dat een zeer hoog contrast op en erg dynamische beelden. Wie bij verduistering kijkt, rekent best wel op de lichtsensor om de helderheid wat te onderdrukken zodat een te vermoeiend beeld wordt vermeden.

Zwartdetail wordt prima weergegeven, ook al is de algemene beeldhelderheid iets lager dan normaal.

 

De kleurweergave is echter minder accuraat. Rood is veel te fel en te helder, en ook groen is te gesatureerd. De kleurtemperatuur staat veel te laag ingesteld, waardoor het beeld een duidelijke rode tint heeft. Dit zijn onderdelen waarbij Samsung beduidend beter presteert met zijn duurdere toestellen .

Eerder typisch is dan weer de matige uniformiteit: de randen zijn duidelijk helderder, iets wat je in donkere scènes echt wel merkt. Het scherm presteert door die instellingen wel vrij goed bij sterke verlichting, waar de overdadige kleuren en helderheid verzacht worden door omgevingslicht.

Ook de klank laat wat te wensen over. Die is aan dezwakke kant en komt zeker voor films niet erg overtuigend uit de bus.

,

Deze Samsung beschikt nog net over de basisextra’s, zoals een USB-mediaspeler die prima resultaten voorlegt en enkel interne mkv-ondertitels weigert. Voor ondertitels ben je dus aangewezen op externe bestanden. De mediaspeler haalt zijn inhoud desgewenst ook van een DLNA-server, maar dan kan hij niet met mkv-bestanden overweg. Internetcontent ontbreekt echter volkomen.

Je kan beeld-in-beeld bekijken met de tv-tuner en HDMI. En wie een smartphone in huis heeft kan via een app de tv besturen. Maar daarmee zijn we wel rond wat extra functies betreft.

Het sterke punt van de Samsung is uiteraard de prijs: 600 euro voor een prima 40-inch basistoestel lijkt ons een aantrekkelijk voorstel. De 37-inch versie is zelfs nog 100 euro goedkoper en daarmee zowat de beste deal in deze serie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.