Beeld

Review: Sharp LC-46LE630E

Het design van deze Sharp doet ons onmiddellijk aan de Philips 46PFL6606H denken. Ook hier zien we zacht afgeronde hoeken en bij nader inzien zelfs een identieke voet. Op de achterzijde zien we dat deze Sharp LC-46LE630E het moet stellen met drie HDMI-aansluitingen en één USB-poort.

De aansluitingen staan grotendeels naar opzij of naar onder gericht; enkel de component video-aansluitingen wijst naar achter. Zodra we de Sharp opstarten merken we dat de relatie met Philips meer dan alleen de buitenzijde betreft. Een vreemde keuze, want Sharp’s eigen menu’s zijn naar onze mening duidelijker.

De echte teleurstelling is echter de afstandsbediening. Die is bijzonder lastig in gebruik: de meeste toetsen zijn te klein en de D-pad is omringd door een tweede cirkel toetsen, wat het gebruik verwarrend maakt. De ‘adjust’-toets, waarmee je snel iets aan de instellingen aanpast, lijkt zelfs verloren gelopen te zijn tussen de nummertoetsen.

,

De beeldverwerking vertoont maar één zwak punt: bij dvd-content is er op bijna horizontale lijnen soms duidelijke trapvorming zichtbaar, een gevolg van povere de-interlacing. Dat probleem kan je uiteraard grotendeels opvangen door de bron, bijvoorbeeld de Blu-ray-speler, zelf in 1.080p zetten.

Afgezien daarvan levert de Sharp LC-46LE630E prima resultaten. Laat wel de scherpte-instelling naar nul zakken. Die staat standaard iets te hoog waardoor je, zeker bij bronnen met ruis, soms artificieel detail ziet. Dankzij ‘Fine Motion’ kan je panbeelden erg vloeiend maken, met slechts een minimum aan artefacten. '100Hz Drive' maakt heel wat detail zichtbaar in bewegende beelden.

Ook deze Sharp kampt een beetje met heldere randen, maar het valt zelden op bij normaal beeldmateriaal. Iets minder subtiel is de dynamische achtergrondverlichting. Die grijpt af en toe drastisch in op het beeld, zodat je bij donkere beelden de helderheid van het scherm duidelijk ziet veranderen. Stoort het je echt, dan kan je de dynamische achtergrondverlichting wel gewoon uitschakelen.

Echt perfect is het beeld dus niet, maar het totale plaatje oogt erg levendig. De meeste kleuren zijn zelfs wat feller dan noodzakelijk, een gevolg van een iets te groot kleurbereik. De grijsschaal is licht oranjerood getint, behalve in de donkere tinten waar er een lichte blauwe tint zichbaar is.

Het scherm heeft een zeer goede zwartwaarde, maar geeft de beelden iets te donker weer. Je kan dat corrigeren door in de instellingen ‘gamma’ een paar punten te laten zakken.

Resultaten


,

De USB-mediaspeler legt vrij goede resultaten voor maar kan met geen enkele ondertitel overweg, wat het nut ervan toch behoorlijk vermindert.

Via DLNA is de mediaspeler heel wat minder capabel: hij laat al onze DivX-bestanden en mkv-bestanden links liggen. Internetcontent krijg je via Aquos Net+, waar je een uitgebreid aanbod lokaal nieuws, audio en video vindt. Ondanks de samenwerking met Philips voor de internetdiensten ontbreekt een VOD-dienst zoals Videoland nog steeds op de lijst.

,

De LC-46LE630E scoort opvallend goed met zijn energieverbruik. Met amper 56 watt mogen we deze Sharp echt wel zuinig noemen voor een 46-inch toestel.

De prijs is schappelijk, maar mocht gerust nog iets scherper zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.