Geluid

Review: Sharp XL-HF300PH

Van Sharp ontvingen we de XL-HF300PH, een systeem dat bestaat uit één component met twee boekenplankluidsprekers. De luidsprekers zijn voorzien van een 130 mm woofer, met daarboven een 20 mm dometweeter. Volgens Sharp gaat het zelfs om high-end speakers. We gaan er veiligheidshalve van uit dat dat enigszins overdreven is, maar stiekem stellen we onze verwachtingen wel ietsje naar boven bij.

De luidsprekers zijn alleszins mooi afgewerkt, maar ze zijn ook aan de grote kant. Vooral de royale diepte – 29 centimeter – kan een uitdaging zijn bij het uitzoeken van een geschikt plaatsje. Het apparaat bevat een versterker die tweemaal 60 watt levert.

,

Daarnaast beschikt het toestel ook over een FM-radio en een cd-speler, terwijl iOS-adepten onder een klep op de bovenzijde van het toestel een dockingstation aantreffen. Er zit gelukkig ook een USB-poort op de Sharp. Deze is compatibel met mp3- en wma-bestanden.

Aan de achterkant gaat het er bescheiden aan toe, maar je hebt wel recht op een subwooferuitgang. En er zit ook een composiet video-uitgang op het toestel, zodat je beeldmateriaal van op je iOS-apparaat naar een tv kan doorsluizen.

De cd-receiver van de XL-HF300PH is geen designstatement, maar de bouwkwaliteit is – zeker voor een apparaat uit deze prijsklasse – excellent. Het toestel is trouwens bovengemiddeld zwaar. Dat heeft onder andere te maken met de forse transformator die we door de koelgaten kunnen waarnemen.

Of de versterker in de praktijk echt de beloofde tweemaal 60 watt zal produceren durven we te betwijfelen, maar met zo'n transformator rekenen we toch op enige reserves. Het apparaat beschikt over een EQ-functie met vijf presets en – gelukkig maar! – een neutrale stand. De X-Bass regeling kan de lage tonen desgewenst oppeppen.

,

De Sharp komt met een uitvoerige handleiding in het Nederlands waarin werkelijk elke functie uit de doeken wordt gedaan. Dat hier en daar kromme vertaalfouten te lezen zijn, bedekken we met de mantel der liefde. Dat komt omdat we de set intussen intensief beluisterd hebben. En dat zorgde voor een behoorlijke shock: wat dit setje presteert voor 279 euro is niet normaal.

Met de ingeschakelde ‘X-Bass’-regeling – die kan alleen aan of uit – is de bas wat te zwaar aangezet, en zonder wat te licht. Na enig experimenteerwerk verkiezen we uiteindelijk om X-Bass uitgeschakeld te laten.

Ook de equaliser laten we in de neutrale stand staan. Maar we hadden het over de geluidskwaliteit. Tja, die zouden we als prima omschrijven als de set 500 euro zou kosten, maar met een adviesprijs van 279 euro mag je ze gerust ronduit verpletterend noemen. Stemmen klinken heel natuurlijk: helder op een realistische manier, dus zonder sissende s-klanken en dat soort ongein.

Ook de rest van het middengebied en het hoog kan onze goedkeuring wegdragen. Naar onze mening klinkt de Sharp iets minder goed dan de Sony GMT-G1IP, maar er zullen ongetwijfeld genoeg luisteraars zijn die deze rangorde omdraaien op basis van hun persoonlijke voorkeur. Al zullen minder ervaren luisteraars eerder stellen dat ze allebei top klinken. En gelijk hebben ze!

Na al dat bewierook toch nog een kleine kritische noot: de trackinfo van onze iPod wordt ook bij deze Sharp niet weergegeven op het scherm.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.