Geluid

Review: Vita Audio R4i

Als we de Vita Audio R4i uit de doos halen, zijn we meteen onder de indruk van het gewicht. Noem ons ouderwets, maar zo’n zwaargewicht suggereert kwaliteit. Misschien niet meteen wat geluid betreft, maar dan toch wel wat de afwerking en gebruikte materialen
betreft.

Het toestel weegt zo’n acht kilogram en is 145 millimeter hoog, 450 breed en 255 diep. Je zet het toestel omwille van die breedte en diepte dus niet zomaar overal neer; eerst opmeten dus.

,

Uiteraard zijn we benieuwd naar de geluidskwaliteit. Dergelijke systemen worden doorgaans uitgerust met een versterker met een beperkt vermogen, maar dat is bij deze Vita Audio niet het geval. Het merk voorzag in een eigen klasse AB-versterker met een vermogen van 80 watt. Dat zorgt voor voldoende headroom, want dit soort toestellen wordt eigenlijk niet gemaakt om loeihard te beluisteren.

We stoppen eerst onze iPod in het dock om te luisteren wat het systeem ‘out of the box’ te bieden heeft. Welnu, de R4i klinkt meteen goed. Alles is in evenwicht, met geen of weinig kleuring. Ook het laag is aanwezig, maar op een verantwoorde en zeer  gedetailleerde manier.

Die zin voor detail hoor je perfect als je naar stemmen luistert; nieuwslezers klinken glashelder en natuurgetrouw. Veel gelijkaardige systemen hebben al snel een teveel aan laag, zodat het de andere frequenties wegduwt. Dat is hier beslist niet het geval. Kortom, dit systeem is gebouwd door mensen met gedegen audio-ervaring. 

Over de toonregeling zijn we minder te spreken. Er is een 3D-knop voor een ruimtelijk effect maar wat ons betreft mag deze eigenlijk gewoon uit blijven staan. Daarnaast is er de wel heel beperkte mogelijkheid om aan de EQ te friemelen; je krijgt namelijk maar drie presets (normaal, high en low). Neen, dan liever géén EQ als we niet zelf mogen bepalen wat we mooi vinden klinken.

Er is ook een loudness-functie die standaard aan staat en dat mag je ook zo laten. Het zijn details voor een systeem dat in principe weinig of geen finetuning nodig heeft.

,

Wat functionaliteit betreft, is dit systeem een all-in-one volgens het boekje. De ingebouwde cd-speler slikt naast gewone cd’s ook schijfjes met mp3- en wma-bestanden. Ook via de usb-poort kan je die laatste twee formaten aanbieden.

Een beetje hinderlijk is dat je de cd’s enkel kan uitwerpen als het toestel in cd-modus staat. Er is een DAB/DAB+- en FM-tuner met RDS aan boord; wie goede DAB-ontvangst heeft, zal dus optimaal kunnen genieten van de audiokwaliteiten van dit toestel.

Uiteraard is er ook een iPod-dock. Deze laatste ondersteunt alle iPods sinds 2004, maar je kan er ook je iPhone in kwijt (zet deze dan in ‘vliegtuigmodus’). De R4i doet verder nog dienst als klok en wekker. Er zijn ook twee ingangen voorzien voor externe audiobronnen: een 3,5 mm-ingang vooraan en een stereo-cinch koppel achteraan.

Op het frontpaneel zit ook een voorziening voor een hoofdtelefoon en er is nog een stereo cinch-uitgang voor een externe versterker of opnameapparatuur. Meer moet dat niet zijn, toch?

,

De bediening gebeurt middels de ronde RotoDial die bovenaan in het toestel verzonken ligt. Uiteraard claimt Vita Audio dat het systeem zich intuïtief laat bedienen. Wij moesten er toch even aan wennen.

Leuk is wel dat je de RotoDial – die ook de functies van je iPod overneemt – uit het toestel kan halen en gebruiken als ‘klassieke’ afstandsbediening. Zorg wel dat je relatief dicht bij je apparaat gaat zitten, lees: op leesafstand, als je door je iPod scrolt. Met de RotoDial verlies je immers vrij makkelijk het overzicht.

De vormgeving is best leuk; zet ‘m neer op de salontafel en hij zal gegarandeerd de nieuwsgierigheid opwekken van bezoekers. Overigens zal de Vita Audio R4 zelf ook niet onopgemerkt blijven bij gasten. Waar een microsysteem vaak tussen de boeken wordt verstopt, solliciteert de Vita Audio R4i terecht naar een prominenter plaatsje.

Geef ‘m dus een gerust een stek waar hij zowel visueel als auditief voluit tot zijn recht kan komen en je zal er veel plezier aan beleven.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.