Redactie

Robin Hood

De Britse volksheld Robin Hood is een beest met meerdere Hollywoodgedaantes: sommigen herinneren zich vooral de klassieke vertolking van Errol Flynn, anderen de zeemzoete interpretatie van Kevin Costner in Robin Hood: Prince of Thieves, nog anderen de Disney-adaptatie. Maar Ridley Scott ging twee jaar geleden voor een nog andere aanpak: realisme.

Dat laatste klinkt behoorlijk moeilijk met een figuur die nooit echt bestaan heeft: de man is een puur verzinsel uit de negentiende eeuw, gebricoleerd uit een aantal verschillende oude ballades over bandieten die tijdens de middeleeuwen het Britse binnenland onveilig maakten. Maar Scott speelde het slim door van zijn Robin Hood een soort prequel te maken.

Een paar elementen uit eerdere Robin Hood-incarnaties – zoals de terugkeer naar huis na de derde kruistocht – bleven behouden, maar de vijand is géén lokale machthebber: de door een intense Russell Crowe vertolkte Robin Hood leidt in deze film de opstand tegen een vloot oprukkende Fransen.

Het resulteert in een film die eindigt waar de sprookjes beginnen. En een knappe vijfde prestatie van een van de innigste regisseurs- en acteurstandems die er bestaan: Scott en Crowe werkten eerder al samen in Gladiator, A Good Year, American Gangster en Body of Lies.

Vrijdag 21 september op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.