Redactie

The Man from Laramie

Heden namiddag krijg je niet één maar twéé westerns op tv. Op Eén (14u00) loopt het niet onverdienstelijke Johnny Guitar, maar onze voorkeur gaat uit naar deze The Man from Laramie, een voor zijn tijd (1955) ruige western met de onnavolgbaar stoïcijnse Jimmy Stewart in de hoofdrol.

De plot is van het gewoonlijke westernvoer: een eenzaat arriveert in een dorp waar de machten van tirannie en onrecht de plak zwaaien, en treedt er met grote tegenzin tegen op. Die tegenzin komt vooral uit het feit dat hij er zijn andere missie voor op pauze moet zetten: een wraaktocht tegen de wapenhandelaar wiens wapens in Apachehanden de dood van zijn gezin hebben veroorzaakt.

Grootste kracht van The Man from Laramie is de manier waarop het dorp wordt neergezet als een microcosmos, gevuld met excentrieke figuren. Een allegorie op een Amerikaanse samenleving die zichzelf nog aan het uitvinden was. Regisseur Anthony Mann kende zijn vak, en speelde een minstens even grote rol in de ontwikkeling van het westerngenre als pakweg John Ford.

Zondag 29 juli op BBC Two om 13u15

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.