Redactie

The Shining

Soms kun je van een overroepen pulpromannetje toch nog een goeie film maken – zie Ron Howards The Da Vinci Code -, en met de juiste cineast achter de knoppen wordt het zelfs een meesterwerk. Stanley Kubrick maakte van Stephen Kings griezelverhaal The Shining in ieder geval een weergaloos meesterwerk in het horrorgenre, dat in veel opzichten een standaard neerzette.

The Shining brengt horror zoals het moet, omdat de gruwel die je op het scherm ziet een sublimatie is van échte angsten. Zoals de vrees om je geliefden te verliezen. Of je geestelijke gezondheid, die bij het hoofdpersonage uit de film stilaan wegebt. Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver die zich met zijn gezin voor de winter terugtrekt in een verlaten hotel, waar hij de boel proper houdt tot de bloemetjes weer groeien. Maar bij de vorige familie die voor conciërge speelde, moordde vadertje de andere gezinsleden uit tegen het einde van de winter.

Kubricks meesterwerk baadt vooral in het surreële, en haalt het merendeel van zijn schrikeffecten uit eenvoudige trucs (de bloedende lift!) in plaats van bloederig geweld. Maar bibberen zul je!

Vrijdag 20 juli op VT4 om 23u50

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.