Redactie

Twelve Monkeys

Laat je niet misleiden door zijn dandyeske uiterlijk: Brad Pitt is altijd al op zijn best geweest als hij een halve debiel speelt. Wat dat betreft mag zijn passage in Terry Gilliams Twelve Monkeys een ware glansrol worden genoemd: hij speelt de schaliën van het dak als dolgedraaide dierenrechtenactivist die verantwoordelijk is voor het biochemische armageddon waardoor in 1996 vijf miljard mensen de pijp uitgingen.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij met zijn vertolking co-acteur Bruce Willis naar huis speelt, maar dat is niet eerlijk: als de stoïcijnse tijdreiziger Cole, die als een van de weinige overlevenden de apokalyps moet gaan tegenhouden, had Willis veel minder registers om open te trekken dan het mesjoche personage dat Pitt voor zijn rekening mocht nemen.

Het klinkt allemaal om te lachen, maar dat is het niet: ex-Python Gilliam maakte van zijn Twelve Monkeys zelfs een erg duistere film, waarin alle gekkigheid net wordt ingezet om je nog verder van je stuk te brengen. De scènes met de loslopende wilde dieren tussen de ruïnes van de menselijke beschaving vallen je zestien jaar na datum bijvoorbeeld nog altijd koud op de nek.

Vrijdag 17 februari op 2BE om 23u15

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.