Redactie

Under Siege

Ooit was er een tijd toen Steven Seagal niet belachelijk was. Ok, dat klopt niet helemaal. Maar toch niet half zo belachelijk als nu. Under Siege, dat begin jaren ’90 in de zalen kwam, was een van de laatste succesvolle films van de actieheld, voordat zowel het genre als de acteur in kwestie een beetje belegen werden.

In Under Siege speelt hij een ex-Navy Seal die nu als kok aan boord van een vliegdekschip werkt, tot de boot wordt gekaapt door een terroristenbende. Maar dat was natuurlijk buiten de kok gerekend, die – vanuit onverwachte hoek en met wapens waarmee hij normaal gezien lendenstukken fileert – toeslaat.

Under Siege sloot, samen met Schwarzies Terminator II: Judgment Day, zo’n beetje de Action Era af: een tijdperk waarin films met onkraakbare spierbundels grote horden tegenstanders over de kling joegen, toen nog tot groot vertier van het cinemapubliek.

Dat laatste was uiteraard overwegend mannelijk, en sociologen fluisteren nu dat die smulden van dit soort prenten omdat ze in die tijd – met het oprukkende feminisme en de opkomst van de nieuwe man – vooral een herbevestiging zochten voor hun mannelijkheid. Wie zal het zeggen?

Maandag 18 juni op VT4 om 22u20

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.