Geluid

Koopjestijd in AV-receiverland

Heel wat fabrikanten van AV-receivers kondigden onlangs hun nieuwe modellen voor 2013 aan. Gevolg: de vorige lichting toestellen wordt her en der met een mooie korting aangeboden. Aanlokkelijk of niet?

,

Wie in de markt is voor een nieuwe AV-receiver en op zoek is naar een goede deal, ziet rond deze tijd heel wat promo's opduiken waarin toestellen met een fikse korting worden aangeboden. Niet alleen bij bekende onlinewinkels in België en Nederland (bijvoorbeeld hier, hier en hier – Google is your friend), maar ook bij lokale dealers.

In de meeste gevallen gaat het om acties waarbij 2012-modellen of ex-demo's in de spotlight worden gezet. Het ideale moment om nog snel een koopje op te pikken, zo lijkt het wel. Of wacht je toch maar beter even op de 2013-modellen die binnen een paar weken in de winkelrekken staan?

We geven een aantal tips die je helpen om een goed onderbouwde aankoopbeslissing te maken, zodat je jaren plezier beleeft aan je nieuwe aankoop.

,

Zet voor jezelf eerst even je prioriteiten op een rij voor je 2012- en 2013-modellen begint te vergelijken. Maak daarbij een onderscheid tussen features die je onmisbaar acht, features die leuk zijn maar niet onmisbaar en features die je sowieso nooit gaat gebruiken.

Ben je bijvoorbeeld niet van plan om de komende jaren al een 4K-televisie aan te schaffen, dan bieden zaken zoals een 4K-scaler of HDMI-ingangen met 4K-pass-through niet direct een meerwaarde. Heb je geen boodschap aan iOS-toestellen of iTunes, dan is de aantrekkingskracht van een AV-receiver met AirPlay-technologie ook meteen een stuk beperkter.

Hetzelfde verhaal gaat op voor het aantal versterkerkanalen, of toch deels. Want de extra eindtrappen in een 7.2-receiver gebruik je misschien niet als je alleen een 5.1-speakerset laat aansturen door de AV-receiver. maar ze bieden wel degelijk een meerwaarde wanneer je die 5.1-set (eventueel op iets langere termijn) wil combineren met een actieve tweede zone. In dat geval besparen die twee resterende kanalen je immers de aanschaf van een losse stereoversterker.

Kortom, weeg voor jezelf af waar de echte voordelen zitten in het gebruiksscenario dat jij voor ogen hebt – zowel in de directe toekomst als op iets langere termijn.

Twijfel je daarna nog steeds over de meerwaarde van sommige features, download de handleiding van het toestel dat je op het oog hebt dan even of win de nodige informatie in bij je dealer. Hij helpt je ongetwijfeld graag bij je aankoopbeslissing.



,

In tegenstelling tot stereoversterkers, worden AV-receivers vaak in huis gehaald op basis van specificatielijstjes.

En dat is ook niet helemaal onlogisch: aangezien je AV-receiver dienst doet als 'hub' voor je televisie, audio- en videotoestellen, moeten er in de eerste plaats natuurlijk voldoende ingangen en uitgangen aanwezig zijn om alles optimaal (lees: met de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit) samen te brengen.

Toestellen uit het hogere segment – de duurdere vogels – bieden op dat vlak meestal aanzienlijk meer mogelijkheden dan hun goedkopere tegenhangers.

Dat vertaalt zich niet alleen in meer aansluitingen, maar ook in voorzieningen die interessante mogelijkheden binnen je bereik brengen. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde Wi-Fi- of Bluetooth-functionaliteit, een geïntegreerde netwerkswitch of eerder zeldzame aansluitingen zoals een USB-DAC voor een PC.

Beschouw je die mogelijkheden als een duidelijke plus maar waren deze toestellen in 2012 nog onbereikbaar voor je budget, dan is het nu mogelijk hét ideale moment om een koopje te doen.
 


 


,

Anderzijds mag je ook niet uit het oog verliezen dat sommige features die vorig jaar nog voorbehouden waren voor de topmodellen, in 2013 mogelijk al hun intrede doen op aanzienlijk prettiger geprijsde machines. Zo gaat dat nu eenmaal met nieuwe technologie.

Zo kondigde Pioneer eerder deze week aan dat de nieuwe VSX-923 (599 euro) en VSX-1123 (699 euro) zullen beschikken over een tweede HDMI-uitgang die een bijkomende zone van beeld en geluid kan voorzien, onafhankelijk van wat in de hoofdzone speelt.

Dat is een groot verschil met een 'klassieke' tweede HDMI-uitgang, die meestal gewoon exact hetzelfde beeld uitstuurt als de hoofduitgang en daardoor vooral geschikt is voor ruimtes waarin zowel een tv als projector opgesteld staan.

In dit specifieke voorbeeld is het prijsvoordeel ten opzichte van 2012-modellen met dezelfde functionaliteit ook dermate groot, dat de kans bijzonder klein is dat een 2012-model met dezelfde functionaliteit je minder kost dan één van de nieuwe 2013-modellen. In dat geval wacht je dus beter even op de nieuwkomers, tenzij ook de andere features van het hoger gepositioneerde 2012-model je de meerprijs waard lijken.

Kijk ook steeds even na of de features op promomodellen intussen geen update hebben gekregen die alleen op het nieuwe 2013-model zit. Een netwerkspeler bijvoorbeeld, kan op het eerste gezicht erg gelijkaardig zijn op een 2012- en 2013-model (denk bijvoorbeeld aan de codecondersteuning en dat soort zaken), maar onderhuids toch verschillen. Zo is het perfect mogelijk dat een 2013-model gapless playback ondersteunt, terwijl een 2012-model het zonder die mogelijkheid moet stellen.

Ook hier biedt de handleiding – die haast alle fabrikanten als download aanbieden op hun website – een goed aanknopingspunt.

 

 


,

In heel wat gevallen kan het wel degelijk aantrekkelijk zijn om een 2012-model met een mooie korting op de kop te tikken, in plaats van meteen voor een gloednieuw model te kiezen.

Maar loop niet te hard van stapel: breng je noden in kaart, kijk in detail na of er geen addetjes onder het gras zitten op technische vlak – op internet de handleiding raadplegen is een kleine moeite –  en weeg goed af of het uitgaande model wel degelijk in je gebruiksscenario past.

Vind je een toestel dat aan al die bovenstaande eisen voldoet en uitermate sympathiek geprijsd is, dan staat niets een koopje in de weg.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.