Loewe mag je beschouwen als een luxemerk, en deze mooi afgewerkte Sound Projector past volledig in die filosofie. Het is een brede, dunne soundbar die amper negen centimeter diep is.
De zijkanten zijn aluminium plaatjes die je in verschillende kleuren kan krijgen, incluis een houtafwerking, chromé of eender welke RAL-kleur die bij jouw interieur past. De voorkant is een grote metaalkleurige speakergrille die in het wit, zwart of zilver beschikbaar is – zeer stijlvol allemaal.
Ook typisch Loewe is dat je de Sound Projector kan complementeren met heel veel accessoires, gaande van een stand voor tafelmontage tot verschillende subwoofers. Uit de doos is de soundbar uitgerust om op te worden gehangen.
Ons testtoestel werd geleverd met twee subs: de ‘gewone’, eerder grote actieve subwoofer en een compacte sub. Die laatste is een schattige, glimmende kubus, met een reeks toetsen op de bodem.
De Sound Projector is een totaaloplossing op het niveau van een AV-receiver. Het is dus ook een HDMI-switch, waar je tot drie bronnen op kan aansluiten. Je kan audio-apparaten aansluiten via de twee optische ingangen en de twee cinch-aansluitingen. Ten slotte is er ook een FM-radio en kan je de Soundprojector verbinden met Loewe’s multiroomsysteem.
Wat ons vooral aantrekt, is dat de Sound Projector is uitgerust met decoders voor alle surroundverpakkingen, incluis DTS HD Master Audio en Dolby Digital TrueHD. Maar eh, waarom geen Blu-ray-speler?
,
De set-up van de Soundprojector heeft wat meer om het lijf dan bij een doorsnee soundbar. Je zou het kunnen vergelijken met de geluidsinstellingen van een AV-receiver, compleet met een uitgebreide akoestische test om de kamer uit te meten. Je gebruikt daarvoor de meegeleverde meetmicrofoon.
Ons advies: voer de set-up goed uit, want het heeft een enorme impact op de klank. Zo gaven we aanvankelijk de luisterafstand te kort in, waardoor nagenoeg alle surroundeffecten verloren gingen. Even opnieuw kalibreren en het verschil is immens.
In onze ruime testruimte van 30 m2 loopt de compacte subwoofer wat verloren. In een kleinere ruimte zal het nog volstaan, maar wat ons betreft opteer je beter voor de grotere (en 300 euro duurdere) variant.
Laten we er niet te veel woorden aan verspillen: de Soundprojector komt spectaculair uit de hoek. Knappe software in combinatie met 40 beamspeakers slagen er in om zowaar een echt surroundeffect neer te zetten. We bekeken de treincrash uit The Fugitive en hadden het gevoel dat de locomotief ons elk moment kon verpletteren.
Sommige Cinema-modes benadrukken de laagweergave wel iets te veel, waardoor dialogen minder goed verstaanbaar zijn. Maar kies de juiste modus en je luistert naar een soundbar die dingen doet die je niet voor mogelijk acht.
,
De Sound Projector is in vele opzichten een vrij perfecte soundbar. Als je liever geen losse AV-receivr en 5-7 luidsprekers in huis haalt, dan is dit ongeveer het beste wat mogelijk is. Maar de prijs is er wel naar.