Geluid

Review: Onkyo TX-8050

Dat Onkyo de nodige ervaring heeft op het vlak van audiostreaming, is geen nieuw gegeven voor wie het gamma van de fabrikant een beetje volgt. De AV-receivers van Onkyo zetten zelfs al enkele jaren de norm wanneer het om de integratie van nieuwe  netwerkmogelijkheden gaat.

Met de TX-8050 brengt Onkyo dat soort mogelijkheden nu ook binnen het bereik van praktisch ingestelde muziekliefhebbers die wel enthousiast bezig zijn met het streamen van muziek, maar geen boodschap hebben aan surroundgeluid of een half dozijn HDMI-ingangen.

,

De TX-8050 heeft twee versterkingskanalen aan boord, volgens Onkyo goed voor tweemaal 130 watt, die worden bijgestaan door een FM/AM-tuner. Klassieke elementen voor elke stereoreceiver, maar daar blijft het niet bij.

Dankzij de netwerkaansluiting krijg je toegang tot internetradio, en ook een aantal betalende muziekdiensten zoals Spotify zijn rechtstreeks bereikbaar via deze Onkyo.

Beluister je liever je eigen muziekbibliotheek? Geen probleem: de TX-8050 bevat een vlot werkende DLNA-netwerkspeler die ondersteuning biedt voor zowat elk courant formaat, en dat in indelingen tot 24-bit/192kHz.

Ook liefhebbers van de iPad en iPhone kunnen hun toestel digitaal aansluiten via de USB-aansluiting op het frontpaneel, een ingang die verder raad weet met muziek op gewone USB-media – zowel in NTFS- als FAT-formaat. Kortom, een meer dan volledig uitgerust toestel. 

Toch is er één opvallende afwezige op het featurelijstje: AirPlay. Op zich best begrijpelijk, want Apple geeft AirPlay-licenties bepaald niet gratis weg en daar betaal je als klant natuurlijk gewoon voor.

Onkyo bespaart je die kost dus bij de aankoop, maar biedt AirPlay wel aan als een optie voor de liefhebbers – in de vorm van de los verkrijgbare DS-A5 dock.



,

Wanneer we de TX-8050 uit z’n doos halen, laat het gewicht van net geen negen kilogram al een (toegegeven, subjectieve) kwaliteitsindruk na. Een kijkje op het voorpaneel maakt die impressie er niet minder om. De plastic draaiknoppen op het voorpaneel komen wat goedkoper over dan het chique front, maar ze werken soepel en aangenaam. Kortom, deze Onkyo voelt net wat duurder aan dan hij eigenlijk is.

Toch loont het de moeite om nog wat verder te kijken, naar de aansluitingen op de achterkant met name. Daar zien we vier digitale ingangen, vier analoge lijningangen en zelfs een aparte ingang voor een platenspeler (met MM-element).

Opvallend is dat Onkyo ook twee tapeloops voorzien heeft. Een vervelende beperking daarbij is wel dat alleen het geluid van analoog aangesloten bronnen kan worden opgenomen.

Daarnaast zijn er ook enkele video-aansluitingen, maar aangezien het alleen om composiet video gaat vinden we die niet echt relevant. 

Veel spannender zijn de twee stereo pre-outs, waarvan er één gelabeld is om een tweede zone van muziek te voorzien. “Dat kan toch ook gewoon via een tweede paar speakers”, denk je misschien? Dat klopt – je kan inderdaad twee paar speakers aansluiten op de TX-8050 – maar die aanpak verhindert dat je twee verschillende bronnen tegelijkertijd kan beluisteren.

Met een van beide pre-outs lukt dat wel, waardoor je bijvoorbeeld in de hoofdruimte naar de tv kan luisteren en in de tweede zone van de FM-tuner kan genieten. Voorwaarde blijft natuurlijk wel dat ook in die tweede ruimte een toestel met een lijningang moet staan én dat de bron analoog aangesloten is op de receiver.

Met de tweede pre-out kan je de Onkyo als pure voorversterker gebruiken of een subwoofer in het spel betrekken, al is voor dat laatste ook nog een aparte aansluiting voorzien.

Indrukwekkend compleet dus, maar toch slagen we er in om nog één minpuntje te vinden: er is geen USB-connector aanwezig op de achterkant. Dat betekent dat je de optionele Wi-Fi-adapter (UWF-1) alleen op de USB-poort op de voorzijde kwijt kan, waardoor die niet meer beschikbaar is voor andere toestellen.



,

Wie na de voorgaande 'feature-overload' denkt dat de Onkyo TX-8050 dan wel een vreselijk ingewikkeld toestel moet zijn, kunnen we meteen geruststellen: dat is het niet. Sluit een antenne- en netwerkkabel aan op deze receiver, doe er een paar speakers bij en je kan meteen van muziek genieten.

Nochtans biedt de TX-8050 wel een paar leuke opties – denk aan instellingen voor de werking van de pre-outs (vast of variabel niveau) of het hernoemen van de verschillende ingangen. Wat ons opvalt wanneer we dit via de receiver regelen, is dat de labels van de toetsen niet al te best leesbaar zijn in een zacht verlichte kamer – het contrast is te klein op ons zwarte testtoestel. We vermoeden dat de zilverkleurige variant daar minder hinder van ondervindt.

Wel prima bruikbaar is het kleine, twee lijntjes tekst tellende display dat centraal op de TX-8050 staat. In combinatie met de logische menustructuur en de vlotte bediening verzachten ze het gemis van een GUI op een tv-scherm. Althans, wanneer je vlakbij de receiver staat en niet te ver wil zoeken, want vanuit onze luisterstoel twee meter verderop is de tekst onleesbaar. 

Maar geen nood, daar komt de Onkyo-app voor Android en iOS van pas. Die dubbelt niet alleen als remote, maar haalt ook alle informatie naar het kleine scherm van je mobieltje of tablet. Daarnaast kan ze ook dienen als DLNA-browser en server voor je smartphone.

Ook de klassieke remote van de TX-8050 vinden we trouwens best geslaagd. In eerste instantie lijkt ze nogal veel toetsen te bevatten en aan de lange kant te zijn, maar in de praktijk werkt het ontwerp wel. De toetsen zijn logisch gegroepeerd en dragen
duidelijke labels, zodat het nooit lang zoeken is naar de juiste toets.



,

Het belangrijkste kenmerk van een audiocomponent blijft natuurlijk de klank, en gelukkig valt ook die bepaald niet tegen voor een alleskunner van minder dan 500 euro.

De strakke, gedetailleerde weergave geeft de TX-8050 een eigen karakter, dat levendiger is dan pakweg een Marantz PM6004 maar iets 'dikker' klinkt dan bijvoorbeeld de Pioneer A-50. Door die homogene klank is het zonder meer lekker luisteren naar de Onkyo, welke bron je ook gebruikt. 

Bij hogere volumes merk je ook dat de TX-8050 prima raad weet met dynamiekpieken, al hoef je die niet op te zoeken om van de 8050 te kunnen genieten. Kortom, een heel toegankelijke machine.

Alleen bij de weergave van live-albums noteren we een minpunt dat de pret een beetje drukt, al zit dat eerder aan de functionele kant: de USB- en DLNA-speler ondersteunen geen ‘gapless playback’, wat zorgt voor ongevraagde pauzes tussen tracks. Iets waar wel meer receivers met netwerkmogelijkheden mee af te rekenen hebben, maar toch geven we het even mee.

,

Voor nog geen 500 euro haal je met de TX-8050 een overcomplete all-rounder in huis waarbij alleen AirPlay een optioneel extraatje blijft. Bovendien slaagt Onkyo er verrassend goed in om een groot aantal functies te combineren met het klassieke gebruiksgemak van een stereotoestel, terwijl ook de klank weet te bekoren met uiteenlopende bronnen.

Wat we stiekem wel spijtig vinden, is dat er geen GUI aanwezig is die op een tv-scherm weergegeven kan worden en dat gapless playback niet ondersteund wordt. Misschien twee ideetjes voor een volgende versie of een grotere broer?

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.