Onze eerste kennismaking met de Dimension was ergens in een galerie in een Parijs steegje, in een zeer ‘arty’ galerie waar een presentatie plaatsvond waarbij vooral veel muziek te beluisteren was. Niet ver ook van het designbureau dat Focal inzet om zijn luidsprekers een heel bijzondere uitstraling te geven. Met als toppunt de Utopia III-speakers, die al geruime tijd in onze top vijf van mooiste luidsprekers prijken.
Hoewel Focal zeker geen onbekende is als het gaat om home cinema – bekijk de Dôme-set maar eens – hadden de Fransen nog geen soundbar in het assortiment. En dat terwijl soundbars steeds populairder worden. Met de Dimension werkt Focal die tekortkoming meteen weg.
Soundbars zijn er in alle vormen, maten en prijzen, maar Focal heeft met de Dimension een heel specifiek segment in gedachten. De nieuweling mikt hoog in de markt en heeft het daarbij gemunt op consumenten die anders een Bose Cinemate SR of zelfs een Bowers & Wilkins Panorama 2 zouden overwegen. Het gaat hier dus niet om een betaalbare soundbar die het tv-geluid alleen naar een hoger niveau tilt door iets meer en betere drivers in te schakelen, maar niets doet om een surroundervaring te creëren.
,
We spreken de hele tijd over de Dimension, alsof het één product is. Maar het verhaal is iets complexer, want eigenlijk gaat het hier om een soundbar die naar wenst kan gecombineerd worden met een passieve, bekabelde subwoofer of een draadloze actieve variant. De soundbar zelf kost 999 euro, gecombineerd met de Sub 1.299 euro en met Sub Air 1.499 euro.
De draadloze ‘Air’-subwoofer hebben we nog niet getest, maar onze indruk is dat het hier gaat om een vrij conventioneel apparaat dat je gemakkelijk een plaats ergens in je woonkamer kunt geven. Als het over de bekabelde Dimension Sub gaat, is ‘conventioneel’ niet van toepassing. Het gaat hier om een gigantische sub die voornamelijk bedoeld is om op een tv-meubel te plaatsen.
Daarna kun je de televisie er gewoon op plaatsen – ook als je beschikt over een stevig plasmamodel. De sub is bovendien zo ontworpen dat je de soundbar er gewoon voor plaatst, waardoor ze één groot geheel lijken te vormen. Deze soundbar wordt op dat moment eerder een ‘soundbase’, maar dan wel een premiumversie die veel verder gaat dan producten als de Bose Solo of LG Soundplate.
,
Even terug naar de soundbar zelf. Die is namelijk zeer slank (6,5 cm dik), en uitgerust met vijf gelijke wide- banddrivers op basis van een nieuw en zeer dun design, en een dubbele basreflex. Zonder optionele woofer zou de ondergrens op een respectabele 60 Hz liggen, wat onder meer mogelijk wordt omdat de basreflexen verrassend lang zijn.
Bovendien gebruikt Focal hier zeer dunne 4-inch drivers die verrassend laag kunnen, met dank aan een in-car audio-patent dat Philips nog ergens in een la had liggen. Die drivers zijn bovendien behoorlijk omnidirectioneel, een eigenschap die de fabrikant naar eigen zeggen kon combineren met allerlei slimme DSP-trukjes om een echte surroundervaring te bieden.
Ook worden faseverschuivingen en signaalvertragingen ingezet om via vier van de vijf drivers surround te creëren. Volgens Focal is deze aanpak effectiever dan werken met projectie en reflectie, zoals sommige andere high end soundbars. In tegenstelling tot de meeste projectie- soundbars (en AV-receivers), voert de Dimension vooraf geen kamermeting uit. Bij het opstellen kun je hoogstens via een paar schuifknoppen achteraan wat informatie meegeven over positionering en kamerkarakter.
,
Met zijn donkere geborstelde aluminium afwerking mag de Dimension-soundbar zeker gezien worden. Van de zijkant gezien heeft hij de vorm van een parallellogram. Dat zorgt voor een goede plaatsing van de drivers, maar betekent dat je achteraan bij het opstellen op een tv-meubel twee kleine voetjes moet monteren. In de doos is ook alles present voor muurmontage.
Volgens ons ga je de Dimension bijna altijd via een remote bedienen. En dan wellicht met de afstandsbediening van je tv, want je hangt de Dimension via een HDMI-kabel aan je tv-toestel. Wil je toch de soundbar handmatig bedienen, dan moet je een vinger in de buurt brengen van een donker paneeltje vooraan. Als je dichtbij komt, licht deze op en blijkt het een touchpad te zijn. Mooi.
Zoals je zou verwachten is de HDMI-poort ARC- compatibel, zodat je externe bronnen die aan de tv hangen toch via de soundbar kunt horen. Je kunt ook één HDMI-bron direct aan de Dimension koppelen via een tweede poort of een audiobron via digitale optische aansluiting. Wil je streamen vanaf je telefoon? Dat kan, maar vereist de aanschaf van een Focal Bluetooth- adapter (die overigens aptX-compatibel is).
,
Tijd voor wat film- en muziekgenot. De eerste film die we loslaten op de Dimension is ’47 Ronin’, een film die Japanse geschiedenis combineert met fantasy-elementen. En – hoe onwaarschijnlijk dat klinkt – Keanu Reeves. Wat die kerel in het middeleeuwse Japan te zoeken heeft, daar zullen we nu niet te veel woorden aan vuil maken.
'47 Ronin' heeft een zeer atmosferische soundtrack met veel dynamiek en surroundeffecten, en daar is het ons om te doen. Om toch even het effect te meten van die bijzondere drivers in de soundbar, luisteren we eerst zonder en dan met de Dimension Sub. Vergeleken met het geluid dat onze Samsung 55ES8000 produceert, zit de soundbar meteen op een hoger niveau.
Actiescenes zijn veel meeslepender en hoewel de soundbar zonder sub niet extreem laag gaat, is er wel meer impact dan je zou verwachten. Maar wat vooral opvalt – en dat is niet zo bij alle soundbars – is dat dialogen goed verstaanbaar zijn en niet worden weggedrukt door de soundtrack of actie. Een gevolg van de centrale driver die ook echt als een centerspeaker fungeert.
Omdat de Dimension surround- audiostromen ook correct verwerkt, is het ook geen probleem om het centerkanaal er uit te lichten. De vier andere speakers in de soundbar zorgen daarbij voor een links/rechts-front/rear-verdeling, wat je ook merkt. Zeker de frontkanalen worden goed weergegeven. Alleen de soundbar functioneert dus al behoorlijk goed.
Wat als je de Sub toevoegt? Om te beginnen gaat de klank meteen behoorlijk dieper, wat je ook zou verwachten. Opvallend ook, zelfs bij een hoog volume en bij bonkende bassen vibreert de Dimension Sub niet. Niet onbelangrijk als je op de subwoofer een kostbare televisie plaatste.
De dubbele ellipsvormige subdrivers in de behuizing zijn tegenover elkaar geplaatst, wat het uitblijven van vibraties – lees: vervorming – verklaart. Met dank aan die constructie en de grote behuizing, krijg je een heel mooi, accurate laagweergave. Om dit nog te verbeteren, moet je investeren in een goede losse sub en een kwalitatieve AV-receiver.
We hebben behoorlijk wat muziek beluisterd via de Dimension. Dat beviel nog beter dan we verwachtten. Soundbars zijn zelden getuned voor muziek, maar Focal geeft aan daar juist wél aandacht aan te hebben besteed. En dat merk je. Wij beluisterden wat americana van Giant Sand, waarbij de warme stem van Howe Gelb mooi naar voren kwam.
Ook de nieuwe van Brad Mehldau – Hungry Ghost, wat een mooi liedje – was het beluisteren waard op de Dimension. Zou je een soundbar echt als primair muzieksysteem kunnen gebruiken? Een ‘echte’ hifi-installatie met discrete speakers zal nog beter klinken, maar Focal heeft hier iets gebouwd waar menige luisteraar gelukkig mee zal zijn.
,
Met de Dimension maakt Focal een opvallende entree in de soundbar-markt. De soundbar zelf is zeer gedetailleerd en verrassend sterk in alle frequenties, ook in het laag. Maar het wordt helemaal indrukwekkend met de subwoofer.
Je beschikt dan over een audiosysteem dat in tegenstelling tot lager geprijsde soundbars niet een enorme kloof heeft met een losse speakeropstelling. Natuurlijk, qua pure surroundervaring kan een (duurdere combinatie van) AV-receiver plus aparte speakers het beter – maar wat er uit de Focal komt is kwalitatief en zeer meeslepend.
Het formaat van de subwoofer kan een probleem zijn. De soundbar tegen de sub plaatsen is heel effectief, je hebt dan een totaalpakket – wat meteen verklaart waarom de sub zo’n volwassen laagervaring levert. Plaats je de televisie op de sub, dan is het formaat wellicht geen discussiepunt. In alle andere gevallen is de subwoofer moeilijk weg te werken.
Er is natuurlijk een draadloze en compactere sub-optie bij Focal, maar die hebben we nog niet kunnen testen. Kortom, als het formaat van de Focal Dimension soundbar en subwoofer geen probleem is in jouw interieur en ben je bereid om iets meer uit te geven aan je tv-audio, dan is dit apparaat iets voor jou.
Klik hier voor een overzicht van de specificaties en actuele prijzen.