Hoe minimalistisch wil je het hebben? De DacMagic XS komt, zoals de naam al suggereert, in een ‘extra small’ uitvoering. Het DAC’je is niet groter dan een flinke vlakgom. Ook wat de aansluitingen betreft is het allemaal erg minimalistisch gehouden. Achteraan zit een USB-poort en vooraan een minijack aansluiting. That’s it.
Maar dat is in vele gevallen ook alles wat je nodig hebt als je in een desktop set-up naar muziek wil luisteren, niet? Wel vervelend dat het meegeleverde USB-kabeltje zo kort is. Als je een USB-poort aan je monitor wil gebruiken, dan laat de lengte van het kabeltje wellicht niet eens toe dat de XS op de tafel kan rusten. Het kleinood hangt dan ergens halverwege in de lucht te bengelen. Niet echt elegant…
De bedieningsmogelijkheden beperken zich tot een volumeregeling. Waar lekker grote knoppen voor gebruikt worden. Dat dan weer wel. Ook over de afwerking geen verkeerd woord. De XS is uitgevoerd in zwart, geanodiseerd aluminium en maakt in zijn geheel een degelijke indruk. Een klein LED’je geeft door middel van een kleurcode aan welke sampling frequentie de XS binnenkrijgt.
,
Dankzij zijn royale versterkervermogen heeft de DacMagic XS niet de minste moeite om onze Sennheiser HD700 hoofdtelefoon aan te sturen. Mooi zo. Het geluidsbeeld (PCM 44.1 kHz/16 bit) is in elk opzicht voortreffelijk te noemen. Heel gedetailleerd, en dat op een muzikale en aangename manier. Er heerst ook een soort rust waarbij de muziek wordt weergegeven ‘tegen een zwart canvas’, wat wijst op de afwezigheid van digitale vervuiling.
We luisteren naar heel verschillende muziek – Gabriela Cilmi, Elbow, Bruno Coulais, The Cinematic Orchestra, Deadmau5, … – op de Cambridge, maar het verandert onze eerdere indrukken niet. Dit is een topding dat qua audioweergave heel goed presteert in verhouding tot z’n prijs.
,
Het zou wel stoer staan om hier toch een paar minpuntjes bij elkaar te sprokkelen à la: ‘de definiëring in het laag kan nog wat beter’ of ‘de microdynamiek in het hoog blijft ietsje achter’. Alleen: er zijn geen minpunten te horen. Tenminste: als je naar goede opnames luistert. Want als we bijvoorbeeld ouwetjes zoals ‘Weekend’ van Earth & Fire of ‘Tribute’ van The Pasadenas luisteren, dan zijn de tekortkomingen van die opnames heel duidelijk hoorbaar.
En nee, dat wil niet zeggen dat alle oudere opnames niet goed klinken over de XS, maar wel dat opnames – welke leeftijd ze ook hebben – die niet al te best opgenomen zijn, ook als dusdanig door de DacMagicXS worden weergegeven. Al zit de Sennheiser HD700 daar natuurlijk ook wel voor iets tussen. DSD bestanden kan de DacMagic niet rechtstreeks weergeven, maar de Audirvana Plus software die we voor de test gebruiken transcodeert DSD bestanden in real time naar 24 bit/176 kHz. Dus een groot probleem is dat dan ook niet meer.
,
Al bij al kun je stellen dat de DacMagic XS niet veel doet. Maar wat hij doet, doet hij prima. En niet te vergeten: het is het goedkoopste apparaat uit de test.
Deze review van de Cambridge Audio DacMagic XS is onderdeel van een dossier waarin verschillende DAC's met USB worden besproken. Binnenkort lees je op FWD nog besprekingen van de Arcam rPAC, de Musical Fidelity V90-DAC, de Denon DA-300USB en de Teac UD-H01 USB DAC.