Na het internet en je smartphone komt Google nu ook naar je televisie. Het op Android gebaseerde Google TV-platform werd voorgesteld op de I/O-conferentie.
Google TV bestaat uit een grafische schil die gebruikers in staat stelt vrijwel alle beeldbronnen (kabel, youtube, netflix, digitale videorecorder, …) te verzamelen in een interactieve bibliotheek en deze te doorzoeken. Weet je niet wat kijken? Dan zijn er ook suggesties.
App Store
Naast tv- en videokijken kan je met de ingebouwde browser e-mailen, surfen en zelfs extra toepassingen installeren via de Android App Store. Bovendien is het platform openbron, wat het aanbod van specifieke tv-apps alleen maar ten goede komt.
De interface vervangt die van je huidige apparatuur, dus je kan er je digitale videorecorder mee programmeren of lekker ouderwets zappen. Voordeel hiervan is dat al die afstandsbedieningen de kast in kunnen.
Smartphone
Zoeken doe je met het tekstvenster dat tegen de bovenzijde van je televisiescherm plakt en zich net zoals een Windows-taakbalk automatisch kan verbergen. Tekst kan worden ingevoerd met een klassieke afstandsbediening, een toetsenbord of zelfs een smartphone.
Die afstandsbedieningapplicatie, ontwikkeld door Logitech, werd gedemonstreerd op een Androidtoestel. Verrassend genoeg zal de iPhone ook ondersteund worden. De interface is gebaseerd op Logitechs Harmony-afstandsbedieninglijn en kan naar wens aangepast worden.
Hardware
Maar de samenwerking met Logitech reikt verder: de randapparatuurfabrikant kwam met een settop-box op de proppen waarop de Google TV-software gedemonstreerd werd. Onder de motorkap zit een volwaardige computer met Intel Atomprocessor en alle mogelijke aansluitingen.
Ook Sony ziet wel graten in het project van Google. Het kondigde aan zijn toekomstige televisietoestellen en blu-rayspelers met het platform uit te rusten. De eerste settop-boxen en tv’s met Google TV-ondersteuning worden deze herfst op de Amerikaanse markt verwacht.