Of een luidspreker goed klinkt of niet, kom je alleen te weten door ernaar te luisteren. Daarbij let je best op een aantal specifieke kenmerken.
Het aanbod luidsprekers is gigantisch, ze allemaal beluisteren onmogelijk. Bij je zoektocht naar een stel nieuwe luidsprekers komt het er dus op aan om een eerste selectie te maken to je een overzichtelijk groepje potentiële kandidaten overhoudt. Betrouwbare reviews in de vakpers, op internet of op forums kunnen je daarbij op weg zetten.
De voornaamste kandidaten die na die eerste ronde overblijven kan je dan in de winkel gaan beluisteren. Bij voorkeur doe je dat voor alle luidsprekers op je lijstje in dezelfde winkel, want het auditief geheugen is nu eenmaal te kort om luidsprekers met elkaar te vergelijken als er veel tijd tussen de luistersessies zit.
Bovendien zal de akoestiek in elke winkel ook weer anders zijn, zodat je alleen al om die reden geen betrouwbare vergelijkingen kunt maken.
We geven alvast enkele vuistregels mee die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken:
Spetterend!
Een luidspreker die spetterend, opvallend helder en fel klinkt is zelden de juiste keuze. Hoewel die aanvankelijk best aantrekkelijk kan lijken, wordt de klanksignatuur al snel als vermoeiend ervaren. En dat is niet wat je wil.
Boenke boenke
Hetzelfde verhaal als hierboven gaat op voor de bassen. Als een luidspreker tekeer gaat als een discotheekbox of doet denken aan het geluid van een boomcar, laat hem dan staan. Het kan best prettig zijn om je een keer onder te dompelen in een stevig basbombardement, maar binnen de kortste keren ben je het zat.
Luider graag
Een goede luidspreker klinkt neutraal, niet opdringerig en mooi evenwichtig. Als hij die eigenschappen niet heeft, dan ben je al gauw geneigd om het volume naar beneden bij te stellen. Als je het volume spontaan verder open draait, dan heb je te maken met een luidspreker die uit het juiste hout gesneden is. En met boze buren, maar dat is weer een ander verhaal.
Details
Een goede luidspreker laat alle details horen in de muziek, maar ook weer niet op zo’n manier dat het overdreven is. Is dat toch het geval, dan spreken we over een analytische luidspreker. Dat kan erg handig zijn in de opnamestudio – je ontdekt dan sneller foutjes in de opname – maar thuis wil je dat echt niet.
(On)opvallend
Als je enkele luidsprekers na elkaar beluistert in de hifizaak en één ervan blijkt de spreekwoordelijke grijze muis te zijn (lees: hij vertoont niet direct opvallende klankmatige eigenschappen), dan is de kans groot dat net dat de beste luidspreker zal zijn op langere termijn. En net dat is wat je wil: een luidspreker die jarenlang luisterplezier blijft verschaffen.