Redactie

Test: Qobuz

De eerste explosie van streamingdiensten is inmiddels achter de rug, met de sluiting van verschillende diensten, zoals Rdio. Even leek het er op dat we ook afscheid zouden moeten nemen van het Franse Qobuz. Eind vorig jaar moest het bedrijf met zetel in Parijs de bescherming van de rechter tegen schuldeisers opzoeken, altijd een onheilspellend teken.

Het feit dat heel wat muziekliefhebbers in actie schoten en een petitie ondertekende met een oproep naar de Franse regering om Qobuz te redden, geeft maar aan hoe apart de positie van deze dienst is. Je kunt je moeilijker inbeelden dat dezelfde passionele reactie er zou komen bij een nakende sluiting van Spotify of Tidal.

De ‘claim to fame’ van Qobuz is dat ze de eerste streamingdienst waren die lossless FLAC-kwaliteit aanboden. Zowel via de uitstekende mobiele apps als via de minder afgeborstelde desktop-toepassing kun je dus rekenen op cd-kwaliteit, als je tenminste voor een hoger abonnementsvorm opteert. 

,

Qobuz is bovendien niet enkel een streamingdienst maar ook een downloadwinkel, wat lange tijd een unieke combinatie was. Inmiddels experimenteert Tidal ook met een gecombineerd aanbod, maar het aanschaffen van muziek staat er nog niet echt centraal. De Fransen van Qobuz verkopen echter niet zomaar muziek: alles is minstens in cd-kwaliteit en vaak heb je de optie om hi-resversies te downloaden. 

De meerprijs voor hi-res is heel redelijk, zeker vergeleken met andere hi-reswinkels. Er zijn zelfs vaak promoties die de hi-resversies (bijna) even goedkoop maken als de cd-edities. Heel handig is dat aangekochte muziek in hi-res in alle mogelijk formaten en kwaliteiten beschikbaar wordt gesteld.

Typisch zal je een hi-resalbum in – hou je vast – 18 verschillende vormen kunnen downloaden (telkens vijf formaten bij hi-res en lossless, vier formaten bij lossy in hoge en lossy in lage kwaliteit). Qobuz legt ook geen limiet op het aantal keer dat je aangeschafte muziek opnieuw kunt downloaden – en dat is zeker niet overal het geval.

Aangeschafte muziek is ook streambaar via de Qobuz-apps en via hardware dat Qobuz integreert, zoals Bluesound, Sonos of Samsung Multiroom. Heb je een Sublime-abonnement, stream je zelfs in hi-reskwaliteit naar de mobiele apps (niet de desktop-app, vooralsnog) en bepaalde maar niet alle hardware. Op deze pagina kun je ontdekken welke hardwarepartners in hi-res en welke in cd-kwaliteit streamen. Hi-streaming vereist bij de mobiele apps dat je de hi-resoptie in de instellingen aanvinkt, uiteraard. Moet je letten op je bandbreedteverbruik, dan doe je dat beter niet. Hi-resmateriaal kan behoorlijk veel megabytes kosten.


,

Die aparte status van Qobuz, die blijft toch wel bestaan. De nieuwe eigenaars van het bedrijf lijken heel ambitieus te zijn en willen de dienst ook populariseren. Hopelijk is dat niet met verlies van de aantrekkingskracht naar hifi-liefhebbers toe. Tidal was qua muziekaanbod en –curatie ook veel boeiender vóór de acquisitie door Jay-Z…

Maar audiofielen aanspreken blijft nog hoog op de agenda staan, verzekert Qobuz ons. Tidal is wellicht de grootste uitdager, vanwege de samenwerking met een aantal hifi-merken en de nakende introductie van MQA-streaming.

De recente toevoeging van Chromecast-ondersteuning maakt de dienst heel wat universeler dan voorheen. Hoewel er aardig wat ondersteuning was aan de kant van hardwarefabrikanten (naast Sonos en Samsung ook namen als Aurelic, Bluesound, Devialet, Lumin en LG) opent het streamen naar een Chromecast-adapter (kostprijs: 35 euro) de deur naar het gebruiken van de streamingdienst met eender welke hifi-apparatuur. Omdat de Chromecast Audio nu ook via de optische uitgang hi-res uitstuurt, kan dat zelfs aan een zeer goede kwaliteit.

De nadruk op audiokwaliteit, het aanbod aan hi-res muziek aan een redelijke prijs en die toch eigenzinnige selectie van muziek die Qobuz aanbiedt maakt deze dienst toch nog altijd de eerste keuze voor de ‘serieuze’ muziekliefhebber. Dat is zeker zo als de grote mainstream je minder zegt, en je eerder je gading vindt bij klassiek, jazz en wereldmuziek. Maar ook metal, elektronica en soundtracks zijn genres waar je een goed aanbod vindt. En Franse muziek, uiteraard.

Een uitgebreide recensie van Qobuz kun je hier op HiFi.nl lezen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.