Voor een topmodel is de DX900 opvallend bescheiden. Hij is zeer goed afgewerkt, dat wel, maar het design springt zeker niet in het oog. Het slanke, zwarte kader rond het beeld is amper een centimeter breed, en afgeboord met een zeer fijn geperforeerd, metalen profiel. Van de massieve voet zie je vooraan enkel twee kleine steunen, afgewerkt met een patroon in concentrische cirkels.
Achteraan is de voet voorzien van een faux-leder afwerking, een detail dat ons overbodig lijkt, aangezien de rug niet zo mooi is dat je hem zichtbaar wil opstellen. Hou er rekening mee dat de voeten ongeveer 130 cm uit elkaar staan, dus een breed tv-meubel is vereist. Kies ook iets stevig, deze 65 inch tv weegt 42,5 kg.
Vier HDMI 2.0a-aansluitingen, compatibel met Ultra HD en HDR, daarmee is deze televisie helemaal klaar voor de toekomst. Doe er drie USB-aansluitingen bij (eentje met USB 3.0), en je hebt ruime mogelijkheden om media aan te sluiten of de interne tuners op te nemen naar USB harde schijf. Alle aansluitingen staan opzij of naar onder gericht, behalve de oude component video-aansluitingen die naar achter gericht staat.
,
Panasonic introduceerde dit jaar geen wezenlijke veranderingen in Firefox OS. Het eenvoudige Home scherm leidt je nog steeds probleemloos naar de ingebouwde tv-tuners (Live TV), alle internettoepassingen (Apps) en alle aangesloten apparaten (Devices). Je kan ook favorieten vastpinnen op het Home Scherm in een volgorde naar keuze, maar wees daar spaarzaam mee. Alle pins verschijnen immers in een lange rij, zodat je relatief snel het overzicht verliest.
Op dit model krijg je wel nog de touchpad-remote meegeleverd. Die ligt perfect in de hand, en de touchpad voelt goed aan dankzij een rubberachtig oppervlak. Maar hoe we het ook proberen, een touchpad blijft een ietwat lastige manier om te navigeren.
De klassiek remote geniet onze voorkeur. Het bijgeleverde model is een luxe-versie van de klassieke Panasonic remote. De toetsen lijken kleiner, en zijn vooral minder duidelijk gelabeled. Het verschil is klein, maar daardoor is hij een tikje minder handig dan de versie die je bijvoorbeeld op de DX780 vindt. Het blijft wel een uitstekende keuze.
,
De DX780 liet ons al uitstekende resultaten zien, en dus verwachten we ook op dit topmodel prachtige beelden. De nieuwe Studio Master HCX+ processor van Panasonic levert andermaal bijzonder knappe resultaten. Panasonic kiest voor een zeer subtiel geaccentueerde scaling, geen overdadige scherpte met andere woorden. Full HD-materiaal en zelfs dvd-beeld ziet er mooi uit, met fijn maar duidelijk detail. De ‘resolution remaster’ functie geeft je echter zo weinig extra detail, zelfs in de hoogste stand, dat het verschil maar moeilijk te merken is. Dat mag wat ons betreft een streepje meer zijn. Met echte Ultra HD-beelden komt de DX900 pas volledig tot zijn recht. Haarscherpe weergave, met goede ruisonderdrukking en uitstekende deinterlacing zorgt voor uitmuntend realistische beelden.
Enkel bij de bewegingsscherpte hadden we graag iets betere resultaten gezien. Met ‘Intelligent Frame Creation’ op de minimale stand verbergt het scherm een minimum aan detail. Wil je nog meer detail, dan moet je IFC op de ‘aangepast’ stand zetten, waarna je ‘scherpe bewegingen’ activeert. Het scherm toont dan alle detail, ten koste van wat beeldhelderheid. Dat zouden we geen probleem vinden, ware het niet dat sommige donkere voorwerpen die snel bewegen dan een duidelijk sleepspoor nalaten. Persoonlijk zagen we dan liever het resultaat met IFC op de middelste stand. Daarbij krijg je naast goed detail ook bijna schokvrije panbeelden, zonder al te veel artefacten. Wie echt geen bewegingsinterpolatie wil, kan in de ‘aangepast’ stand waas-vermindering en judder-vermindering afzonderlijk instellen.
,
Voor zijn toptoestellen gaat Panasonic een stapje verder, en haalt het een THX-certificaat in huis. Daarmee heb je een garantie voor de beste beeldkwaliteit. De DX900 is bovendien uitgerust met een direct led-achtergrondverlichting, die onderverdeeld is in 512 segmenten voor lokale dimming. Daarmee hoopt Panasonic sterke contrasten te leveren en perfect zwart, zonder de vervelende halo’s die je steeds ziet bij een toestel met te weinig dimming-segmenten. Panasonic verwijst naar zijn achtergrondverlichting met de term ‘Honeycomb’ of honingraat. Elke segment is afgeschermd van de omliggende segmenten om doorsijpelen van licht te voorkomen. En een speciale diffusor-plaat voor de leds zorgt voor een zeer egale verlichting van het scherm. Tot slot gebruikt Panasonic ‘wide color’ leds, voor een extra breed kleurbereik, en voor een zeer hoge piekhelderheid.
De resultaten? Die waren goed genoeg om ons een volledige dag aan de tv te kluisteren terwijl we met een gelukzalige glimlach de ene film of tv-reeks na de andere bekeken. In de THX Cinema beeldpreset geniet je van quasi perfect gekalibreerde resultaten. Zelfs met de ‘adaptieve backlight controle’ gedeactiveerd en de bescheiden lichtopbrengst in deze mode, haal je al een contrast van meer dan 4300:1. Doe er nog eens de uitmuntende kleurweergave bij, en het beeld is werkelijk prachtig. Voor de beste resultaten gebruikten we de ‘Professional 1’ instelling, met de achtergrondverlichting op 30, ‘adaptieve backlight controle’ op medium, en contrastregeling op ‘auto’. In die omstandigheden haalt het scherm een contrast van meer dan 10.000:1. De 512 segmenten van de achtergrondverlichting zorgen voor indrukwekkende zwartwaardes, en intens lokaal contrast. Maar echt weg zijn die halo’s rond de verschillende segmenten nog niet. De intro van ‘Black Sails’ bijvoorbeeld is een prachtig en delicaat spel van wit en zwart, en daar moet de DX900 zijn meerdere erkennen in de LG 55EF950V die we er als referentie naast zetten. Anderzijds is die intro een zeer extreem voorbeeld, en tijdens het grote merendeel van onze testcontent is het halo-effect subtiel genoeg om ongemerkt te blijven. Tenminste als je behoorlijk recht voor het scherm zit, niet meer dan 20° ten opzichte van de loodrechte. Het tv-paneel toont al bij een vrij beperkte kijkhoek een vermindering van het contrast, en dan zie je de segmenten sneller. Maar ook hier, dat is uiteraard enkel bij erg donkere content met scherpe lokale contrasten.
,
Met de introductie van HDR (High Dynamic Range) kunnen we 2016 beschouwen als de start van een nieuw televisietijdperk. De DX900 is er helemaal klaar voor, hij draagt het ‘Ultra HD Premium’ logo van de UHD Alliance. Dat logo garandeert de weergave van HDR-beelden, met een maximale piekhelderheid van minstens 1.000 nits (een typische tv haalt 300 nits), een zwartwaarde van 0,05 nits, en een kleurbereik dat minstens 90% haalt van de het in de cinemazaal gebruikte DCI-kleurbereik. En dat levert de Panasonic met verve. We haalden een piekhelderheid van 1.322 nits, en een zwartwaarde van 0,018 nits, goed voor een contrast van meer dan 73.000:1. Het kleurbereik haalde 96% van de DCI-norm. Met de testbeelden uit de Lego Movie blijkt al snel dat gewone Blu-ray content er maar bleekjes uitziet vergeleken bij een HDR-versie. Maar ook de beelden uit Mad Max:Fury Road laten een sterke indruk na. De vlammen, de zon, maar vooral de glitteringen van het chroom van de wagens spetteren van het scherm. De korte scéne uit Life of Pi waar je de zon ziet weerspiegelen op de oceaan heeft een bijna levensechte, sprankelende kwaliteit. In die scènes laat de DX900 de LG EF950 dan weer achter zich. Maar die enorme lichtopbrengst komt helaas ook met een prijs. Op een demofilm met vuurwerk zie je moeiteloos de segmenten van de achtergrondverlichting aan het werk. De hoge piekhelderheid gecombineerd met de inktzwarte nacht is gewoon een te lastige combinatie. Al zeggen we er wel bij dat je de halo’s vooral zal zien bij volledige verduistering van de kamer. Zelfs met beperkt omgevingslicht is het effect al veel minder storend.
,
Met 40 Watt vermogen, verborgen in twee squawkers en twee woofers met een grote passieve radiator levert de DX900 behoorlijk wat klank. En niet alleen het volume liet een goede indruk na, ook de klankkwaliteit is prima. De tv kan een stevige baslijn neerzetten. Stemmen klinken mooi vol en hoge tonen zijn behoorlijk gedetailleerd. Zelfs voor muziek vonden we deze Panasonic een degelijke keuze.
Er zit behoorlijk wat extra uitrusting op de TX-65DX900E. Een triple tv-tuner met een dubbele CI+-slot, dat biedt heel wat mogelijkheden voor wie zijn settopbox voor digitale tv het huis uit wil. Met In House Streaming kan je de content van de tuners bovendien ook nog eens naar een ander tv-toestel sturen. Wil je onderweg op je smartphone tv kijken, dan kan dat met TV Anywhere, zij het dan enkel voor onversleutelde zenders.
Ook de mediaspeler laat bijzonder weinig steken vallen. Voor muziekliefhebbers worden alle belangrijke audioformaten ondersteund. Ook voor video doet hij het uitstekend. De enige uitschuiver: de speler kan geen video met DTS-soundtracks afspelen, dat is jammer.
Al dat licht- en klankspel komt wel met een prijs. Het energieverbruik van de DX900 ligt redelijk hoog, zodat hij nog maar een B-label haalt. Al die leds hebben kennelijk ook nood aan koeling, want wie de DX900 opstart hoort erg zachte ventilatoren aanslaan. Maar maak je geen zorgen, het geluid is niet irritant en verdwijnt onmiddellijk naar de achtergrond, zelfs als het volume vrij laag staat.
,
De Panasonic TX-65DX900 is een vlaggenschip dat die titel zonder schroom mag dragen. De tv toont wat mogelijk is met een direct led achtergrondverlichting die onderverdeeld is in veel segmenten en een goed local dimming-algoritme. Spetterend contrast, en prachtige HDR-beelden. Aangevuld met een vlot smart tv-besturingssysteem en prima klank heeft hij alles te bieden wat we van een moderne top-tv mogen verwachten. Het enige nadeel: je betaalt er een stevige prijs voor.