De Z5 Premium is het laatste topmodel van Sony, Als je naar de winkel holt om hem te kopen, moet je wel oppassen dat je het juiste model er uitpikt. Er zijn immers meerdere Z5's.
Het prijskaartje helpt je op de weg: de Z5 Premium is immers aan 750 euro toch wat duurder dan de Z5 Performance en de 'gewone' Z5. De Performance van circa 700 euro heeft een scherm van 5 inch, de gewone editie van rond 600 euro eentje van 5,2 inch. Het tweetal toont op het scherm ook Full HD, niet 4K, en er zijn nog aardig wat verschillen onder de motorkap.
Het eerste wat opvalt als je de Z5 Premium vastneemt, is dat het toch een behoorlijk groot en zwaar toestel is. Hij voelt 'chunky' aan, want de 180 gram aan gewicht in combinatie met de dikkere randen laten hem merkbaar in de hand liggen. Een waarheid uit de hifi-wereld klopt hier ook: door het hogere gewicht en goede bouwkwaliteit, komt de Z5 Premium zeer solide en stevig over. Of dat ook zo is – de achterkant is uit glas, opnieuw – moet nog blijken. Hopelijk wel, want mobiele toestellen van Sony zijn doorgaans niet eenvoudig te repareren als je geconfronteerd wordt met een gebarsten scherm.
Een naar mijn gevoel enorm pluspunt is dat de Z5 Premium water- en stofdicht is. Die eigenschap hadden de meeste voorgaande Xperia-telefoons, door een veranderde koers bij Sony wordt die nu voorbehouden aan bepaalde modellen. Een gekke beslissing, gegeven dat steeds meer merken zorgen voor waterdichte behuizingen. Maar goed, de Z5 Premium overleeft dus probleemloos een aanvaring met een omgestoten glas, bijvoorbeeld.
,
Het uithangbord van de Xperia Z5 Premium is zonder twijfel het IPS LCD-scherm met een resolutie van – hou je vast – 2.160 x 3.840 pixels. Kenners zullen die cijfers meteen linken aan Ultra HD, want de 4K-televisies die in de winkel liggen hanteren exact dezelfde resolutie.
Op een 55-inch tv is Ultra HD-resolutie een echte meerwaarde. Maar hou zit het op een tien keer compactere display van 5,5-inch? Het laat Sony in elk geval uitpakken met de titel 'eerste 4K-smartphone ter wereld'. De hoge resolutie vertaalt zich ook naar een onwaarschijnlijke PPI-waarde van 806. We zullen dat even voor je vertalen: 806 pixels per inch, of 317 per cm. Of nog straffer: meer dan dertig pixels per millimeter.
Wie op dit scherm individuele pixels kan onderscheiden, kan niet anders zijn dan een mutant met superkrachten. Misschien dat Antman ze wel ziet. Het beeld op de Z5 Premium belooft dus héél scherp te zijn. Let wel: ik gebruik hier het woord 'belooft', want er is wel iets meer aan de hand dan je zou denken. 4K is niet altijd 4K, zo blijkt.
Een eerste bedenking hierbij is dat 806 PPI gewoonweg pure overkill is. Een Samsung Galaxy S7 of LG G5 bijvoorbeeld, hebben een Quad HD-resolutie (1440 x 2560) en halen PPI-waarden van 550-570. (Ter info: de PPI-waarde hangt af van de resolutie én de schermgrootte, en die twee toestellen hebben lichtjes kleinere displays, maar dat is niet zo relevant.)
Uit ervaring weten we dat een PPI-waarde van meer dan 350-400 al ongemeen scherp is. Op een normale gebruiksafstand zie je dan ook al geen pixels.
Het is ook zo dat het aantal pixels een grote impact heeft op het stroomverbruik. Daarom dat pakweg Huawei er voor kiest om zelfs zijn topmodellen uit te rusen met een Full HD-display – en in ruil meestal ook straffe autonomie kan voorleggen. Een 4K-scherm op een telefoon lijkt dus een recept te zijn voor een smartphone die de dag niet doorraakt.
Wellicht daarom dat Sony eigenlijk niet continu een 4K-resolutie toont. Meer zelfs, tenzij je continu naar 4K-video zit te kijken, zal je hoofdzakelijk genieten van een Full HD-resolutie. Enkel als er bijvoorbeeld een 4K-video wordt gemaakt met de ingebouwde camera, schakelt de Z5 Premium over naar de volle resolutie. De apps van derden lijken echter niet in staat om 4K-video te tonen.
In de praktijk merk je eigenlijk amper dat je niet naar een 4K-resolutie zit te kijken. Fijn, want anders zou je je bedrogen voelen. Maar ook: niet-fijn. Want het toont ook een beetje aan dat een torenhoge resolutie weinig steek houdt op deze schermdiameter..
,
De designtaal van de Z5 Premium is helemaal Sony, op z'n Japans: strakke lijnen, geen franjes. Dat gevoel heb je ook bij de Sony-interpretatie van Android die er op deze smartphone draait. Het oogt sober en to the point. Toch wel handig.
De Z5 Premium wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 810-chipset, die voor voldoende kracht zorgt om alles soepel te laten draaien. Hoewel de 810 geen nieuwe chipset is, is hij nog wel zeer performant – maar ook niet zo zuinig. De Z5 Premium toonde zich bij gebruik dan ook niet buitengewoon sterk qua autonomie. En dat ondanks de aanwezigheid van een 3.400 mAh-batterij, best een joekel voor smartphone en wellicht de verklaring voor het gewicht.
Een lichtpunt is dat de Sony-telefoon wel Quick Charge-compatibel is, en dus zijn batterij tot over de helft oplaadt in een half uur. Als je tenminste een Quick Charge-lader gebruikt. In de doos steekt helaas enkel een normale adapter.
Een vlaggenschip-telefoon moet tegenwoordig over een vingerafdruksensor beschikken. De locatie daarvan durft wel eens wisselen. Zo verwerkt Apple hem in de thuisknop aan de voorkant, terwijl Huawei gaat voor een sensor achteraan. Sony pakt het slim aan: de sensor is verwerkt in de powertoets aan de zijkant, net op de plek waar heel natuurlijk je duim zou vallen. Met een lichte, natuurlijk aanraking je telefoon ontgrendelen (en bepaalde logins uitvoeren) gaat dus heel vlot.
Achteraan op de Z5 Premium kan je rekenen op een 23-megapixelcamera met een diafragma van f/2, die uiteraard ook 4K-video (aan 30 fps) kan maken. De camera is behoorlijk goed, al duikt ruis wel relatief snel op bij mindere lichtomstandigheden.
Op mediagebied is deze Sony best interessant. De ingebouwde speakers klinken relatief vol en het zal niet verbazen dat Sony als hi-res-supporter hogere muziekkwaliteit ondersteunt. Standaard speelt hij probleemloos FLAC's af.
,
De Z5 Premium is voor een vlaggenschip toch wel een beetje een teleurstelling. Het is geen slechte smartphone, maar als je kijkt naar de concurrentie dan zie je dat dit toestel zich moeilijk weet te onderscheiden. De marketingafdeling van Sony hoopte vast dat het 4K-scherm zou volstaan, maar in de praktijk ben je eigenlijk nauwelijks naar 4K aan het kijken. Apps zoals Netflix ondersteunen 4K-streams naar mobiele toestellen niet. En dat is nog los van de vraag of het wel nut heeft op een scherm van 5,5 inch.
Qua prestaties is de Z5 Premium zeker niet slecht, maar de autonomie is eerder gemiddeld dan uitstekend. Gegeven het prijspunt had Sony sowieso een Quick Charge-lader moeten meeleveren.
Maar laten we de Z5 Premium niet volledig tot op de grond afbranden. De camera is meer dan gemiddeld goed, hij voelt heel solide en stevig aan, de water/stofdichtheid is een écht voordeel, en de vingerafdruksensor werkt als een droom. Bovendien reageert de Z5 Premium zeer kwiek en snel, en valt hij je niet lastig met allerlei overbodige softwarefuncties en -apps.