Redactie

Audioliefhebbers in het vizier bij HTC

HTC laat voor zijn nieuwe topmodel het etiket 'One' vallen. Er zijn wel wat meer nieuwigheden bij deze HTC 10, dat het opneemt tegen vlaggenschepen als de Apple iPhone, LG G5, Huawei P9 en Samsung Galaxy S7. Visueel is de nieuwe telefoon danig verschillend van zijn voorgangers, de M7, M8 en M9.

De HTC 10 is wel weer een zeer solide smartphone geworden, met een achterzijde uit aluminium die zich kenmerkt door een brede chamfer (een tussenliggend vlak of rand). De feitelijke zijkanten zijn daardoor heel dun: 3 mm. Waar de voorkant van zijn voorgangers dezelfde metaalkleur droeg als de achterkant, pronkt de HTC 10 met relatief dikke zwarte of witte randen boven en onder het 5,2 inch scherm. Het unibody-gevoel van de M8 verdwijnt daardoor wel wat. "Dit is het robuuste toestel dat we ooit maakten", benadrukt HTC niettemin.

Over het scherm gesproken: de HTC 10 gebruikt een nieuwe Super LCD 5-scherm, geen OLED-display, met een Quad HD-resolutie. De fabrikant zegt dat het scherm getuned is naar de DCi-normen en 92 procent van de brede NTSC-kleurruimte toont. Vrij uniek is dat HTC de reactiesnelheid van het scherm extra in het verf zet. Die zou heel wat hoger liggen dan bij de concurrentie, waardoor de telefoon kwieker lijkt te reageren.

,

Bij een pre-briefing die de pers ontving van HTC, viel op dat de audiokwaliteiten van de 10 extra in het verf werden gezet. Misschien is dat niet zo gek voor het merk dat als eerste een smartphone uitbracht met een krachtigere hoofdtelefoonversterker ingebouwd, de HTC One A9 (hier getest).

Diezelfde krachtigere versterker is ook bij de HTC 10 aanwezig. "Hij kan daardoor ook veeleisende hifi-hoofdtelefoons met hogere impedanties aansturen", luidt het. Het is naar ons weten ook de eerste smartphone die officieel de Hi-res Audio-label van de Japan Audio Society draagt, met dank aan de 24-bit DSP en -DAC onder de motorkap. HTC zegt ook dat de hoofdtelefoonuitgang bijzonder weinig vervorming laat horen, vergeleken met andere smartphones.

Hi-res is ook de boodschap bij de meegeleverde oortjes, die volgens de fabrikant een niveau hoger staan dan de in-ears die bij de meeste smartphones worden geleverd. De oortelefoon wordt dan ook als een van de argumenten gebruikt om het prijskaartje van 749 euro te rechtvaardigen.

Een unicum is de Personal Audio Profile-functie. Een gebruiker van de HTC 10 wordt gevraagd om vijf testtonen te beluisteren en naar eigen smaak het volume van die verschillende frequenties aan te passen. Zo moet het mogelijk zijn om de natuurlijke verschillen tussen het gehoor van verschillende personen weg te werken.

Wie liever muziek door de speakers jaagt, zal opnieuw kunnen rekenen op de BoomSound-speakers van HTC. Maar in dit model is de technologie onder handen genomen. De BoomSound Hi-Fi Edition-speakers bestaan uit een aparte tweeter en woofer, boven en onder het scherm.

,

De 10 komt met een aangepaste versie van Android 6.0, dat onder de noemer 'Reboot' samen met Google ontwikkeld werd. Soberheid en geen overbodige apps meeleveren, is de boodschap. Een interessante functie bereik je door op het scherm met drie vingers naar boven te vegen. Er verschijnt dan een scherm om het geluid en/of beeld te streamen naar een varia van platforms, waaronder Chromecast, Miracast en Bluetooth.

Het lijstje van streamingbestemmingen is ook ruimer, want je kunt ook audio sturen naar AllPlay (het Qualcomm-multiroomplatform dat onder meer door Lenco en Panasonic wordt gebruikt) en Blackfire (toegepast in de nieuwe receivers van Onkyo en Pioneer onder de naam FireConnect).


Voor het eerst ooit is door een fabrikant buiten Apple ook ondersteuning voor Airplay voorzien. De HTC 10 laat dus toe om met een enkele veeg geluid naar een Airplay-speaker te sturen. Dat kon voorheen onder Android enkel na een jailbreak en het installeren van een speciale app.

,

HTC pakt al jaren uit met Ultrapixel-camera's, die megapixels inruilen voor grotere en dus theoretisch gevoeligere pixels. Helaas bleek in de praktijk dat Ultrapixel niet de nodige kwaliteit leverde. Bij de 10 zijn de pixels opnieuw iets groter geworden (1,55 micron) maar is ook het aantal gestegen naar 12 megapixel. In combinatie met het f/1,8-diafragma en een tweedegeneratie laserfocus belooft dat veel betere prestaties bij minder licht.

Aan de hand van enkele testshots die we met een preproductiemodel konden maken, leek de camera van de HTC 10 inderdaad veel beter te zijn dan in het verleden.

Ook de camera vooraan is een Ultrapixel-model met dezelfde lichtgevoelige lens en beeldstabilisatie.

Dankzij de Qualcomm Snapdragon 820-chipset en de optimalisaties die HTC doorvoerde, zou de camera in 0,6 seconden schietklaar zijn. Die kwieke prestaties laten ook toe dat de vingerafdruksensor in 0,2 seconden een afdruk zou herkennen en het toestel ontgrendelen. De sensor is ook bruikbaar om apps af te schermen tegen ongewenst gebruiken en voor betalingen.

,

Het prijskaartje van de HTC 10 bedraagt 749 euro, met 32 GB geheugen. Er verschijnen drie kleuredities vanaf 2 mei: grijs, zilver en goud. Voor die prijs krijg je een Quickcharge 3.0-lader (die de batterij voor de helft oplaadt in 30 minuten) en een hi-res headset meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.