Na herhaaldelijk uitstel neemt Google dinsdag een copyrightfilter voor zijn videoportaal YouTube in gebruik. De complexe technologie moet zowel beschermd beeldmateriaal als nieuwe rechtszaken buiten de deur houden.
De video-uitsmijter verkeert officieel nog steeds in een bètafase, maar is al voor alle gebruikers toegankelijk. Google belooft sinds vorig jaar om het filter in werking te stellen, maar slaagde daar niet in ondanks het oplopende aantal aanklachten. De zoekmachine kan het filter, dat werkt met digitale vingerafdrukken en een ‘zelfhulp-verwijdermechanisme’, als bewijs van goede wil gebruiken in het lopende rechtsgeschil met mediagigant Viacom.
Doorgeefluik
Google heeft van begin af aan beweerd dat het slechts als doorgeefluik fungeert en auteursrechtelijk beschermd materiaal meteen verwijdert zodra de eigenaar dat bij hen aangeeft. “Video-identificatie overstijgt onze wettelijke verantwoordelijkheden”, geeft productontwikkelaar van YouTube David King aan op de
Chan voegt daar aan toe dat het systeem alleen kan werken met de medewerking van rechthebbende partijen als Disney en Warner. Voor de huidige videobibliotheek heeft het filter weinig effect, omdat er momenteel weinig beschermd materiaal op YouTube is te vinden. Vooral toekomstige overtreders zullen binnen korte tijd het effect merken van de groeiende database met herkende en beschermde video’s.