De meeste tieners zetten het volume van hun mp3-speler op het maximum, en houden zelden rekening met de gehoorschade die dit kan opleveren.
Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De wetenschappers deden op twee Nederlandse middelbare scholen rondvraag over gehoorschade door mp3-spelers. Het merendeel van de onderzochte jongeren geeft toe dat ze hun volume vaak op het maximum zetten. Hoewel ze weten dat mp3-spelers hun gehoor kunnen beschadigen, hebben ze geen plannen om daar verandering in te brengen.
Uit de gesprekken blijkt ook dat veel ouders niet op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s die mp3-spelers met zich meebrengen. Van de 73 ondervraagde studenten heeft slechts een minderheid van thuis uit een waarschuwing meegekregen over mogelijke gehoorschade.
"Ouders kunnen letten op eventuele signalen die op gehoorschade kunnen wijzen, zoals klachten over suizende oren of doffe klanken", zegt Ineke Vogel, hoofd van het onderzoeksteam tegen persbureau Reuters. "Wij raden ouders aan om hun kinderen op de hoogte te brengen van de risico’s van te hoog volume op mp3-spelers. Het is belangrijk om de onomkeerbare gevolgen voor het gehoor met hen te bespreken."
Decibelmeter
Maar ook fabrikanten van mp3-spelers kunnen bijdragen aan een oplossing voor het probleem, stelt het onderzoeksrapport. De meeste studenten weten niet wanneer hun muziekspeler te hard staat. Mp3-spelers uitgerust met een decibelmeter zijn in staat om die twijfel weg te nemen. Vanaf 90 decibel (dB) kan geluid gehoorschade opleveren, maar het wordt in het algemeen pas als hinderlijk ervaren vanaf 120 dB.
Zolang er nog geen decibelmeter is, raden de onderzoekers aan om het geluid van mp3-spelers op zestig procent van het maximum te houden. Bij grotere koptelefoons die over het oor geplaatst worden, is zeventig procent van het volumeniveau verstandig.