Redactie

Beruchte downloadzaak opnieuw voor rechter

De vele downloaders die door de platenindustrie zijn aangeklaagd, kunnen hoop koesteren. De verdedigers van de veroordeelde Jammie Thomas trekken opnieuw ten strijde. Ditmaal zijn ze tot de tanden gewapend met nieuwe argumenten. 

Is het enkel beschikbaar maken van muziek op een P2P-netwerk copyrightinbreuk? De Amerikaanse platenindustrie, verenigd in de RIAA, zegt van wel. Op basis van deze ‘making available’-theorie heeft de associatie de laatste jaren duizenden P2P-gebruikers aangeklaagd. Jammie Thomas is een van hen. Haar zaak, en in het bijzonder de boete van 220.000 dollar die ze kreeg opgelegd, deed wereldwijd stof opwaaien.

Volgens de RIAA had Thomas honderden muziekbestanden via P2P-netwerken verspreid. De rechter ging destijds mee met de redenering van de platenindustrie dat de vrouw hiermee copyrightinbreuk pleegde. Toen al twijfelde hij echter over de juistheid van die beslissing, stellen burgerrechtenorganisatie EFF en enkele andere belangenorganisaties. 

Geen bewijs
Zij hebben nu een brief naar de rechter gestuurd met het verzoek om de zaak van Thomas opnieuw te bekijken. Volgens de EFF en bondgenoten is copyrightschending door Thomas wettelijk niet bewezen. De RIAA heeft namelijk niet aangetoond dat andere mensen bestanden van Thomas hebben gedownload. Zij heeft enkel de bestanden beschikbaar gesteld. Er heeft dus geen volledige transfer plaatsgevonden.

"De Copyright Act staat simpelweg niet toe dat iemand wordt aangeklaagd voor póging tot inbreuk", aldus de EFF in een aankondiging op haar site. Volgens de organisatie vereist de wet een bewezen distributie. "Als de RIAA wil doorgaan met haar massale rechtszaken, dan moet zij tijd en bronnen gaan investeren om daadwerkelijk die zaken te bewijzen – als dat kan – door te tonen dat er daadwerkelijk inbreuk heeft plaatsgevonden."

Huiszoeking
Volgens de EFF heeft de RIAA sinds 2003 meer dan twintigduizend individuen aangeklaagd wegens delen van muziek op internet. Als de rechter gehoor geeft aan het verzoek om een beroep en de EFF krijgt gelijk, dan kan de situatie er voor vele aangeklaagden er heel anders uit komen te zien.

De platenindustrie zal dan een andere benadering moeten zoeken om niet betalende muziekluisteraars aan te pakken. Bijvoorbeeld: met een huiszoekingsbevel bewijs proberen te vinden voor het bezit van illegale kopieën op de pc. Dat is een veel arbeidsintensiever proces voor de RIAA, die nu al miljoenen uitgeeft aan de strijd tegen illegaal downloaden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.