Auvibel roept de overheid op om de heffing op mediadragers aan te passen en uit te breiden naar enkele digitale toestellen. De organisatie pleit onder meer voor een heffing op harde schijven, USB-sticks, iPods en andere muziekspelers. De regering is niet meteen voorstander, maar Auvibel – dat de heffingen int – blijft benadrukken dat het inkomsten verliest; geld dat anders naar de creatieve sector zou gaan.
De heffing is momenteel al van kracht op blanco cd’s (12 cent per stuk) en dvd’s (59 cent per stuk). Het is een vergoeding voor de zogenaamde thuiskopie. Zij geeft u niet het recht om beschermde werken te verspreiden, maar staat toe dat u legaal gekochte muziek of films voor eigen gebruik op een mediadrager zet.
Vergoeding per gigabyte
Voor mp3-spelers en USB-sticks wil Auvibel een heffing per gigabyte. "Dit zou het duidelijkst zijn voor de consument. Bij videocassettes of cd’s was dit bijvoorbeeld nog per opname-uur", zegt François Stroobant, algemeen directeur van de organisatie.
Concreet zou dat voor een muziekspeler van 4 gigabyte neerkomen op 60 cent extra, maar voor een iPod van 160 GB loopt dit bedrag op tot 24 euro. Een externe harde schijf van 500 gigabyte zou met het voorstel onmiddellijk 75 euro extra kosten. Stroobant wil wel een versoepeling voor dergelijke apparaten, maar de organisatie heeft nog geen regeling voor apparaten met een grote opslagcapaciteit.
Het voorstel is controversieel omdat mensen dan niet alleen betalen voor een mogelijke thuiskopie. USB-sticks worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor data die niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Auvibel wil wel studies laten uitvoeren om te bepalen hoe vaak dit het geval is, maar het gebruik van een geheugenstick verschilt per individu, terwijl de heffing voor iedereen geldt.
Regering geen voorstander
De oproep is voor een deel gericht aan de minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne. Zijn voorganger Marc Verwilghen heeft de heffing niet aangepast, en ook het huidige kabinet is niet onmiddellijk erg bereidwillig. "Ze zijn geen voorstander van ons voorstel omdat ze het zien als een taks", zegt Stroobant. "Ze maken het zeker moeilijk en wij betreuren dat."