Redactie

Dvd’s kijkende baby langzame leerling

Onderzoekers van de University of Washington raden ouders af om hun kroost veel voor het beeldscherm te zetten. Te veel dvd’s kijken is volgens hen slecht voor de taalontwikkeling bij kinderen jonger dan twee jaar.

Met twee controlegroepen testte de universiteit hoe baby’s reageren op de blootstelling aan tekenfilms voor kleine kinderen. De kinderen in de groep die niet voor de kijkbuis werden gezet, scoorden aanmerkelijk beter bij de taaltest die de onderzoekers na het experiment afnamen. Voor elk uur extra dat de andere kinderen naar dvd’s keken, wisten ze zes tot acht woorden minder te onthouden.

Veel Amerikaanse ouders laten hun jonge kinderen kijken naar dvd’s als Disneys Baby Einstein en de tekenfilm Barney omdat het goed zou zijn voor de ontwikkeling van de jongsten. Websites als Ouders.nl raden de Baby Einstein-films van harte aan.

De non-profitorganisatie Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) is blij met het onderzoek en eist dat bedrijven hun reclamecampagnes aanpassen. “Deze belangrijke studie is het duidelijkste bewijs van mogelijke schade die valse en misleidende marketingcampagnes gericht op baby’s met zich meebrengen”, zegt Susan Linn van CCFC.

Met een bijdrage van CNET.com

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.