Redactie

YouTube aangeklaagd door Amerikaanse muziekuitgevers

Google heeft beloofd een auteursrechtfilter in te bouwen voor YouTube, maar dat houdt nieuwe rechtszaken voorlopig niet tegen. De National Music Publishers’ Association (NMPA) voegde zich maandag bij de groeiende groep aanklagers.

NMPA, een belangenorganisatie voor Amerikaanse muziekuitgevers, klaagt het videoportaal aan omdat zij vindt dat ze geld moet krijgen voor de muziekvideo’s die voortdurend online verschijnen, meldt Associated Press. De uitgevers vinden dat YouTube de wet overtreedt door auteursrechtelijk beschermde clips te vertonen. YouTube op zijn beurt zegt juist de wet op te volgen door video’s offline te halen.

De NMPA schaart zich met de aanklacht bij een groeiende groep gedupeerde organisaties. Viacom, het moederbedrijf van MTV en Nickelodeon, eist een miljard dollar schadevergoeding voor alle clips die bij YouTube te vinden zijn. De Football Association Premier League (de Engelse voetbalcompetitie) en de Franse nationale tennisbond willen geld zien voor de sportwedstrijden die gratis online te vinden zijn. Ten slotte wil ook Cherry Lane Music Publishing Group, dat het copyright van onder meer Quincy Jones en Elvis beschermt, genoegdoening van Googles videodienst.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.