Redactie

JVC Woodcone EX-A3

Een microketen die ook een DivX- en dvd-speler bevat, en luidsprekers met kersenhouten behuizing en berkenhouten conus? Dat kan alleen een Woodcone van JVC zijn.

De nieuwste telg in de Woodcone-serie van JVC wilden we graag even van dichtbij zien. De EX-A3 plaatst zich in het gamma net tussen de EX-D1 en EX-A10E. De prachtige houten luidsprekers zijn ook hier het opvallendste designkenmerk, maar ook de aluminium behuizing is erg sober en stijlvol ontworpen. Ze staat bovendien op een trillingsdempende voet. De drie kanteltoetsen aan de linkerzijde van het toestel zijn erg makkelijk te bedienen, wat niet gezegd kan worden van de halve bol die als volumeknop dienst doet.

De weerstand is erg zwaar, zodat we knop nauwelijks gedraaid krijgen. Niet al te erg, want meestal zult u de afstandsbediening gebruiken om het toestel te bedienen. Maar ook daar is het eerlijk gezegd pover gesteld met de gebruiksvriendelijkheid. De remote is een zee van werkelijk piepkleine toetsen die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, en allesbehalve logisch geplaatst zijn. Gelukkig kunt u de helft van de remote verbergen achter een schuivend luikje. Toegegeven, het toestel heeft heel wat functies, maar dat is nog geen excuus voor zo’n complexe afstandsbediening.

Tot zover onze ‘klachten’ over dit toestel, want verder is de EX-A3 een prima microketen. RDS FM-radio met dertig voorkeuzestations, cd-speler, dvd-speler en mp3/DivX/jpg-speler, de EX-A3 heeft het allemaal. Bovendien is hij erg flexibel wat media betreft: u kunt gebruikmaken van cd-r/rw, dvd-r/rw, dvd+r/rw en dvd-audio, en daarnaast is er nog een USB-aansluiting voorzien.

Het toestel heeft ook een prima set aansluitingen. Vooraan vinden we naast de USB-aansluiting mini-jacks voor stereo in, stereo uit en een hoofdtelefoon. Achteraan is er een Scart- en component-videoaansluiting voorzien. Voor audio is er stereo cinch in en uit, een optische digitale in- en uitgang en een subwooferuitgang. Enkel een HDMI-aansluiting ontbreekt.

Prestaties
Hoe is het gesteld met de prestaties? De beeldkwaliteit is goed, maar zeker niet uitzonderlijk. De component video-uitgang geeft goede resultaten, maar de progressieve scan-modus zorgt voor een slechts matige de-interlacing. Er is ook geen upscaling voorzien, en het toestel speelt geen HD-bestanden af. Daartegenover is er ondersteuning voor mpeg-1-, mpeg-2- en DivX-bestanden. De ondersteuning van de verschillende DivX-eigenschappen is vrij goed. Voor externe ondertitels kunt u gebruikmaken van SRT- en SMI-bestanden.

Wat audio betreft kunt u naast audio-cd’s en dvd-audio kiezen voor WAV-, mp3- en WMA-bestanden. Voor de gecomprimeerde formaten heeft JVC de K2-technologie ontwikkeld. Met behulp van deze functie kan de geluidskwaliteit van een digitale bron met lage bitsnelheid verbeterd worden. Tijdens de luistertesten kunnen we echter nauwelijks verschil horen, zelfs wanneer we erg agressief gecomprimeerde bestanden gebruiken. Maar dat belet niet dat de geluidskwaliteit van deze Woodcones prima is. Ondanks dat het over kleine eenwegluidsprekers gaat is de klank vol, en zijn er nergens zware lacunes in het klankbeeld. Zelfs bij hogere volumes doet de set het erg goed.

JVC Woodcone EX-A3

Prijs: 699 euro (november 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.