Redactie

17-jarige betrapt bij filmen U2 3D

Utopolis Mechelen heeft vrijdagavond een zeventienjarige jongen betrapt terwijl hij de driedimensionale rolprent U2 3D filmde met zijn gsm. Hoewel het om slechts enkele minuten beeldmateriaal gaat, dient de filmzaal toch een klacht in voor het schenden van auteurs- en distributierechten.

Camcording komt steeds vaker voor en ook in België loopt er om de paar maanden iemand tegen de lamp. In het geval van de zeventienjarige jongen uit Bonheiden gelooft Utopolis dat het niet om criminele opzet gaat, maar de bioscoop wil de zaak wel doordrijven om het probleem binnen de perken te houden. "Dit is niet de eerste keer", zegt marketingverantwoordelijke Tanja Piessens van Utopolis. "Vooral in de grote steden zijn er al verschillende procedures voor camcording lopende."

U2 3D is een opvallende prent om op te nemen omdat het – zoals de titel al aangeeft – een film in 3D is. Een nieuwe techniek die niet vlot te kopiëren valt met een gewone camera en mede daarom populair is bij filmproducenten. De jongen heeft tijdens de film zijn speciale bril wel voor de lens gehouden, maar het ziet er dus niet naar uit dat het om kwalitatief hoogstaand beeld gaat.

De filmzalen zijn steeds vaker genoodzaakt om maatregelen te nemen tegen videopiraten in de zalen. "Als het om een grote blockbuster gaat die enkele dagen voor de officiële première wordt vertoond, dan zijn wij aan de filmmaatschappijen vaak verplicht om bewakers in de zaal te zetten", aldus Piessens.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.