Redactie

Antipiraterijorganisatie pakt meer Belgische internetters aan

De Belgian Anti-piracy Federation richt meer dan ooit haar pijlen op beheerders van Belgische websites en uploaders van Hollywood-films. In totaal handelde vorig jaar zeventig procent van de BAF-onderzoeken over internetpiraterij. Met dank aan de goede samenwerking met de Computer Crime Units van de federale politie (FCCU), aldus de organisatie.

Zeventig procent, dat is vijf procent meer onderzoeken rond internetpiraterij dan in 2006. "Ook werden er meer en sneller forensische computeranalyses uitgevoerd, inzake film, muziek en gamespiraterij", verklaart BAF.

De spectaculaire acties van de organisaties zijn evenwel gericht tegen namaak, zoals gekopieerde games en films die verkocht worden. Bijvoorbeeld door verkopers die klanten ronselen in cafés. De organisatie is op dat vlak heel gelukkig met de verhoogde inspanningen van de douane en het ministerie van Economie, zegt ze.

De BAF scoorde in deze strijd vorig jaar een paar opmerkelijke overwinningen, zoals een recordboete van bijna 456.000 euro voor een verkoper van gekopieerde games. Een andere persoon kreeg van de rechtbank in Luik een boete opgelegd van 418.000 euro. De acties vertaalden zich ook in een indrukwekkende hoeveelheid inbeslagnames: in totaal werden in 2007 102.493 objecten in beslag genomen, voornamelijk dvd’s en cd’s.

Camcording
Dit jaar wil de BAF niet op haar lauweren rusten. Zij wil haar offensief verderzetten tegen camcording, waarbij piraten een nieuwe kaskraker in de cinemazaal filmen met een videocamera en die achteraf verspreiden. BAF wil ook internetpiraterij blijven aanpakken en iets doen aan piraterij op de werkvloer. Via onder meer een sensibiliseringsactie wil de organisatie werknemers uitleggen dat illegale software en muziek op een werk-pc veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.