Redactie

Instapmodel PS3 krijgt videodienst en 80 GB

De PlayStation 3 krijgt binnenkort een dubbel zo grote harde schijf mee. De nieuwe PS3 met 80 GB vervangt het model met 40 GB en is daarmee klaar voor de nieuwe videodienst van Sony. Die werd op de E3-gamingbeurs in Los Angeles aangekondigd. Een dag eerder heeft Microsoft de Xbox 360-schijf vergroot van twintig naar zestig gigabyte.

Het is echter niet duidelijk of de PS3 met 40 GB volledig verdwijnt, dan wel met een lagere prijs in de winkel komt te liggen. Dat zou mogelijk kunnen zijn, omdat Sony op die manier beter kan concurreren met de Xbox 360. Die werd nog niet zo lang geleden stukken goedkoper.

Qua functies is de nieuwe PlayStation met grotere harde schijf identiek aan het oude model met 40 GB. Heel even zullen er dus twee PS3-modellen in de winkel liggen met 80 GB onder de motorkap. Het vroegere topmodel (totdat dit uitverkocht is) en de pas aangekondigde PS3.

Een verschil tussen de twee is dat de ‘oude’ PS3 met 80 GB hardwarematig compatibel is met spelletjes voor de PlayStation 2.

De bedoeling is dat de nieuwe PlayStation met 80 GB ook bij ons in de winkels ligt. Het is alleen niet duidelijk of Europa de timing van de Amerikaanse afdeling volgt, aldus New Media Manager Dave Epke van Sony Computer Entertainment Benelux. In de Verenigde Staten is de uitgebreide PS3 in september te koop.

Videodienst
Op E3 opende Sony ook de deuren van de PlayStation Video Store, een online dienst waar films te huur maar ook te koop zijn. Dat is een belangrijk verschil met de videodienst die bij de Xbox 360 hoort: videocontent kan daar enkel gehuurd worden.

De films kunnen rechtstreeks via de XMB van de PlayStation 3 aangekocht worden of via een pc. Omdat highdefinitionvideo’s best wat tijd nodig hebben om te downloaden, zou Sony sleutelen aan een afspeelfunctie die films op het scherm tovert vooraleer die volledig zijn binnengehaald.

Sony wil zich ook onderscheiden door de gedownloade films draagbaar te maken. Een aangekochte video speelt ook af op een PSP, die onlangs de noodzakelijke firmware-upgrade ontving.

Maar net zoals bij de Xbox 360 is het – overigens uitgebreide – HD-aanbod van de PlayStation Video Store op korte termijn enkel voor Amerikaanse kijkers bestemd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.