Redactie

Koreanen schuiven opvolger mp3 naar voren

Als het aan Zuid-Koreaanse onderzoekers ligt, wordt het superpopulaire mp3-formaat vervangen door MT9. Niet geheel toevallig is dit nieuwe muziekformaat perfect geschikt voor de Aziatische kunstvorm karaoke. Samsung en LG tonen alvast interesse om het te ondersteunen in toekomstige mobiele telefoons.

De technische troeven van MT9 (commerciële naam: Music 2.0): het formaat heeft zes kanalen, die elk een specifiek instrument bevatten. Er is een kanaal voor de solozang, de achtergrondvocalen, de piano, gitaar, bas en drums. Wat het dan mogelijk maakt om tijdens het afspelen van muziek bepaalde kanalen uit te schakelen, bijvoorbeeld om enkel de zang te horen.

Opmerkelijk is dat MT9 géén rechtenbeheer bevat. Het bedrijf achter het formaat – Audizen – weet maar al te goed dat het succes van mp3 te danken is aan het feit dat de bestanden vrij te kopiëren zijn.

Geen standaard
Vooralsnog is MT9 geen echte standaard. Het is wel voorgelegd bij de Motion Picture Experts Group (MPEG) om als universele standaard erkend te worden. Maar zelfs een erkenning door de MPEG-industriegroep garandeert niet dat het Koreaanse formaat mp3 opvolgt als favoriete muziekcontainer. Er zijn immers nog andere gegadigden voor de troon, zoals MP3Pro en AAC.

Maar uiteindelijk is de grootste concurrent voor MT9 nog altijd het mp3-formaat zelf. Mp3 is meer dan vijftien jaar oud en er is heel wat muziek in het formaat gecodeerd. Een verdere hinderpaal is dat het zomaar omzetten van mp3’s naar MT9’s niet mogelijk is. Want door de zeskanaalsstructuur kan een MT9-bestand enkel van een masteropname worden gecreëerd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.