Redactie

Lidl zet multimedia-pc in de rekken

Waren supermarkt-pc’s enkele jaren geleden nog onvervalste superkoopjes, vandaag ondervinden supermarkten aan den lijve dat het verdomd moeilijk is om een indrukwekkende configuratie voor weinig geld aan te bieden. Lidl doet een poging met de 899 euro kostende Targa Ultra 8521 High-End Multimedia PC die deze week in de winkels ligt. Is hij zijn geld waard?

Alvast één ding heeft deze supermarkt-pc voor op een klonenbouwer; de kast ziet er best chic uit. We zien er zelfs een beetje de styling van Dell in terugkomen, en dan met name die van de hoogperformante XPS-reeks. Je krijgt in elk geval een opvallend grote en zware systeemkast die behoorlijk veel plaats inneemt op een bureautafel.

Groot staat normaliter ook gelijk aan ‘veel plaats voor uitbreidingen’, maar jammer genoeg blijkt de binneninrichting niet optimaal. Zo zorgt de ongelukkige compartimentering ervoor dat er plaats is voor slechts twee harde schijven. Voor het gros van de kopers moet dat echter voldoende zijn. Je kan wel een extra optisch station plaatsen, al is dat wat overkill met de aanwezigheid van een HD DVD-lezer en een dvd-schrijver – toen de pc’s aangekocht werden, was de formatenoorlog tussen HD DVD en Blu-ray Disc allicht nog niet beslist.

Het Asus-moederbord – met ATI 690G chipset – blijkt van het microATX-formaat en biedt dus minder uitbreidingsmogelijkheden dan gewoonlijk. Gelukkig zijn er nog twee vrije geheugensleuven voor het bijprikken van extra RAM.

,

Onze aandacht gaat vervolgens naar de geruisloze werking van het systeem. Dat is volledig te danken aan de componentkeuze: een passief gekoelde grafische kaart van Gigabyte en een extra stille processorkoeler van Arctic Cooling. Het geheel is binnenin ook netjes afgewerkt, wat onze goede indruk van de bouwkwaliteit alleen maar bevestigt. Alleen jammer dat een ventilator voor de afvoer van warme lucht ontbreekt.

Onder de motorkap huist een AMD Athlon 64 X2 5200+-processor (dualcore, 2,7 GHz, 512 KB L2 cache), die wordt bijgestaan door 2 GB RAM, een 500 GB harde schijf van Seagate en een ATI Radeon HD 2600 Pro grafische chip. Dat zijn verre van ondermaatse specificaties, en voor het doelpubliek biedt deze pc waarschijnlijk meer dan genoeg verwerkingscapaciteit.

Toch hadden we meer punch verwacht van een pc die bijna 900 euro moet opbrengen. Vooral de grafische kaart is vrij bescheiden als het op 3D aankomt. Zware 3D-games zijn zeker niet besteed aan deze kaart. Filmweergave gaat hem dan weer wel goed af, dankzij de UVD-chip voor beeldverbetering. In de doos zit overigens een DVI-naar-HDMI adapter, zodat je deze pc relatief makkelijk kan aansluiten op een flatscreen-tv.

Vergelijk
In ons testlab staan tien pc’s van tussen de 500 en 600 euro opgesteld, een mix van zowel kloon-pc’s als A-merken. Ideaal dus om de duurdere Targa mee te vergelijken. Qua naakte prestaties doet de Targa het zeker niet slechter dan de meeste kloon-pc’s, en de grafische kaart houdt zich verrassend sterk in een benchmark zoals 3D Mark.

,

De uitrusting van een doorsnee kloon-pc blijft natuurlijk wel flink achter op die van de Targa, die standaard voorzien is van een Hauppauge tv-tuner, Philips afstandsbediening, een draadloze invoerset én Bluetooth 2.0 en WiFi (deze laatste twee functies komen in de vorm van twee usb-sticks, wat toch niet zo handig is).

De afweging die potentiële kopers moeten maken luidt dan ook: wil ik een compleet uitgeruste maar duurdere multimedia-pc, of toch liever een pure krachtpatser voor een lager bedrag? Verder krijg je drie jaar garantie op het geheel, wat bovengemiddeld is.

Lidl Targa Ultra 8521 High-End Multimedia PC
Prijs: 899 euro (maart 2008; tijdelijk bij Lidl)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.