Redactie

Marillion ruilt nieuw album voor mailadres downloader

Rockband Marillion geeft zijn vijftiende studioalbum weg via een P2P-dienst. Downloaders zijn verplicht om hun e-mailadres door te geven, als ze tenminste een DRM-vrije versie van Happiness is the Road in bezit willen krijgen.

Marillion koos Musicglue uit om de nieuwe plaat te verspreiden en heeft daar een speciale reden voor. Wie een van de nummers voor de eerste keer afspeelt, komt erachter dat Happiness Is the Road in het beschermde Windows Media Audio-formaat (WMA) is gedownload.

Ook verschijnt een pop-upadvertentie in beeld met een YouTube-clip, waarin de band zijn motieven uitlegt. Als luisteraars een DRM-vrije mp3-versie willen bemachtigen, moeten ze terug naar Musicglue om daar, na het invullen van hun e-mailadres, de uiteindelijke versie te krijgen.

Aandacht voor speciale edities
Op deze manier hoopt de band aandacht te genereren voor de voorverkoop van verschillende uitvoeringen van de nieuwe plaat, waaronder een luxe versie op dubbel-cd in oktober. Marillion gaat daarnaast op tournee en wil met de verkregen e-maildatabase zo veel mogelijk mensen naar hun optredens lokken.

“Hoewel we illegale bestandsdeling niet goedkeuren, is het een feit dat veel muziekliefhebbers zich hiermee bezighouden”, zegt toetsenist Mark Kelly in een verklaring. “We willen weten wie onze bestandsdelende fans zijn. Als ze ons nieuwe album goed genoeg vinden, willen we ze overtuigen om er iets voor te betalen of ons in ieder geval te komen bezoeken op onze tour.”

P2P-spammers
Marillion gebruikt daarmee dezelfde, zij het meer onschuldige tactiek die P2P-spammers toepassen om hun geld te verdienen. Newteevee legt uit dat bedrijven als P2Pads.com veel geld verdienen met het verspreiden van valse mediabestanden die doorverwijzen naar YouTube-klonen en betaalde websites als ze voor de eerste keer worden afgespeeld.

Happiness is the Road is al opgedoken bij torrentportalen als The Pirate Bay en Mininova, waar de gebruikers klagen over het WMA-formaat. Het zal dan ook niet lang duren voor een gebruiker de begeerde mp3-versie online zet. “Ondersteun ons alsjeblieft”, zegt een van de bandleden in de videoboodschap. “We zijn geen miljonairs.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.