Redactie

Radiohead en Prince touwtrekken om YouTube-clip

Prince heeft een bootlegopname van een van zijn concerten van YouTube laten verwijderen. Dat mag niet, vindt Radiohead-zanger Thom Yorke, omdat de popster in het filmpje een cover zingt van het door hem geschreven ‘Creep’.

Tijdens het Coachella Valley Music & Arts Festival nabij het Amerikaanse Palm Springs zong Prince een aangepaste versie van de Radiohead-hit. Na afloop van het concert verschenen verschillende bezoekersopnames op YouTube, waarna de muzikant via zijn platenmaatschappij NPG Records eiste dat de clips offline werden gehaald.

"Echt? Heeft hij het laten blokkeren?", was de reactie van Thom Yorke toen CNN hem vroeg naar het handelen van zijn Amerikaanse collega. Hij voegde daaraan toe: "Nou, laat hem die blokkade maar opheffen. Het is ons… nummer." De versie die Prince offline wilde, is inmiddels door YouTube geblokkeerd maar er zijn inmiddels andere versies te zien.

Het meningsverschil tussen Prince en Radiohead toont radicaal verschillende opvattingen over het web, maar ook onenigheid over het copyright speelt een rol. De LA Times, die aanwezig was bij het concert, zegt dat Prince ‘Creep’ op verschillende punten heeft aangepast. Zo heeft hij het woord ‘creep’ weggelaten. Het is onduidelijk of dit genoeg is om hem het recht geven de clips van YouTube te halen. De popster heeft nog niet gereageerd op de oproep van Yorke en YouTube wilde geen commentaar geven. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.