Redactie

Toshiba-speler poetst dvd’s op tot HD

Toshiba geeft de strijd niet op. Het bedrijf trok weliswaar zijn HD DVD-formaat terug uit de strijd met Blu-ray (Sony) maar plant nu een nieuwe ontwikkeling voor multimediaschijfjes. Het gaat om een speciale speler die het beeld van een gewone dvd kan opwaarderen tot HD-kwaliteit.

De eerste spelers die de hoge kwaliteit kunnen leveren, mogen we binnen zes maanden al verwachten. Het bericht raakte bekend via de Japanse krant Yomiuri Shimbun en citeert hiervoor een aantal anonieme bronnen bij Toshiba.

Kwaliteitsverschil
Geheel onverwacht komt het nieuws niet. In een interview met ZDNet gaf Thomas Teckentrup, Toshiba’s Europese marketingmanager, al aan dat zijn bedrijf zich na het HD DVD-avontuur concentreert op het opschalen van standaarddefinitie-dvd naar een hoge kwaliteit beeld. Vooral op kleinere schermen zou het kwaliteitsverschil met Blu-Ray vervallen. "Dit geeft op de standaardlaptops van 15 en 17 inch een heel goed resultaat. Als je mensen laat vergelijken, zien ze eigenlijk geen verschil tussen HD-beeld en opgeschaald beeld", aldus Teckentrup destijds.

De goocheltruc van Toshiba om de kwaliteit van het beeld te verbeteren, berust in een speciale chip die de videobeelden omzet naar het kwalitatief betere ‘semi-HD’ formaat. Als de speler een succes wordt, kan deze de levensduur van de dvd aanzienlijk rekken. Zo krijgt Toshiba alsnog de kans om het Blu-ray formaat van Sony een stevige slag toe te brengen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.