Redactie

Stuur uw muziek door heel het huis

Aan de linkerzijde: uw computer met daarop honderden, wellicht duizenden muziekbestanden. Aan de rechterzijde: uw woonkamer met een fijne stereoset en de sofa waarop u graag naar muziek luistert. Daartussen: een heel aantal muren, verdiepingen of andere obstakels.

Dit dossier werpt zich op als de grote verzoener tussen uw computer en uw muziekinstallatie. Het klinkt banaal, maar het blijkt erg moeilijk om op een degelijke, gebruikersvriendelijke manier uw mp3-bestanden van uw computer af te spelen op een versterker in een andere ruimte. Natuurlijk zijn er dure en ingewikkelde multiroom-oplossingen, maar dat zijn olifantgeweren voor muggen. Als u makkelijk een stel geluidskabels tussen de twee toestellen kunt trekken, hoeft u dit dossier niet te lezen. Maar waar vindt u een makkelijk, betaalbaar en betrouwbaar alternatief voor die kabels?

Keuze in overvloed
Wat de zaak er niet eenvoudiger op maakt, is dat er heel wat verschillende manieren zijn om uw geluidskabels te vervangen. En dan hebben we het niet noodzakelijk over een kastje dat draadloos muziek verstuurt of een doosje dat het elektriciteitsnetwerk gebruikt. Sommige oplossingen sturen heuse, analoge muzieksignalen door; andere converteren eerst naar digitaal en dan terug naar muziek.

Heel wat nieuwe oplossingen streamen hun muziek; ze sturen netwerkdata heen-en-weer en vertalen die pas bij bestemming naar muziek. En dat blijkt een behoorlijke impact te hebben op de manier waarop u uw muziek van op afstand gebruikt.

Onze opzet was oorspronkelijk om een strak overzicht te geven van alle manieren om muziek van uw computer naar uw woonkamer te brengen; van kabelvervangers tot complete streaming-oplossingen. Maar tijdens onze test werd al snel duidelijk dat ‘strak’ geen optie is. Er zijn heel veel oplossingen beschikbaar en ze werken allemaal verschillend.

En zo breken we dit dossier in twee stukken: het algemene verhaal vertelt u over de mogelijkheden en technologieën. Daarnaast stellen we alle geteste toestellen voor en maken we duidelijk waar u ze best inzet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.